Izraeli építkezés Ciszjordániában

Izrael 112 új lakás megépítését hagyta jóvá a ciszjordániai Beitar Illitben, a zsidó telepek bővítésének befagyasztását vállaló tavalyi kormánydöntés ellenére - közölte a környezetvédelmi miniszter hétfőn a hadsereg rádiójában.

A Jeruzsálem közeli telep bővítésének engedélyezését néhány órával Joe Biden amerikai alelnök Izraelbe érkezése előtt jelentették be, akinek látogatása során az izraelieknek és a palesztinoknak el kéne kötelezniük magukat a békefolyamat újraindítását szolgáló közvetett tárgyalások megkezdése mellett.

– Tavaly év végén a kormány az építkezések befagyasztásáról határozott, döntése azonban kivételeket is tartalmazott arra az esetre, ha problémák merülnének fel a korábban megkezdett építkezések infrastruktúrájának biztonságával kapcsolatban – magyarázta a hadsereg rádiójában a Likud párti környezetvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a Jeruzsálemtől délre, Betlehem közelében lévő telep ügye „éppen ilyen eset”. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló válaszul azzal vádolta Izraelt, hogy megpróbálja aláásni az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, George Mitchell által előkészített tárgyalásokat, még mielőtt azok megkezdődnének.

A Békét Most elnevezésű izraeli baloldali pacifista szervezet hétfőn a palesztin félhez hasonlóan kétségbe vonta Izrael valódi szándékait. "Az izraeli kormány, sajnálatunkra, annak kimutatásával fogadja az (amerikai) alelnököt, hogy valójában nem áll szándékában előmozdítani a békefolyamatot" - hangoztatta Hagit Ofran, a csoportnak a zsidó településekkel foglalkozó szakértője.

A palesztin vezetők - hosszú vonakodás után - vasárnap fogadták el azt a javaslatot, hogy az Egyesült Államok közvetítésével kezdődjenek közvetett tárgyalások Izraellel a megbékélésről. A lépéssel feladták azt a követelésüket, hogy Izrael még a tárgyalások megkezdése előtt állítson le minden ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezést. Ezek folyatása különösen fájó pont a palesztinok számára, mivel megkérdőjelezi igényüket azokra a területekre, amelyek leendő államuk részét képeznék.

Izrael tavaly novemberben az Egyesült Államok erőteljes nyomására elfogadta, hogy ciszjordániai építkezéseit a már korábban megkezdett mintegy háromezer lakás befejezésére korlátozza. Visszautasított azonban minden megszorítást Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan, amelyet pedig a palesztinok fővárosukká akarnak megtenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.