Izraeli tinédzsert ölt meg a szír páncéltörő rakéta

A tizenöt éves fiú a Golán-fennsíkon, a nyári vakáció első napján javította a kerítést az apjával, amikor a halálos támadás érte. Ő az első izraeli áldozata a Szíriában több mint három éve tartó polgárháborúnak.

Vasárnap reggel egy tizenöt éves fiú meghalt, az apja és két másik ember pedig megsérült, amikor szír oldalról támadás érte őket a Golán-fennsíkon – jelentette be Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője. Vállalkozóként éppen a határ menti kerítést voltak kint javítani, amikor egy páncéltörő rakétát lőttek ki arra a kocsira, amely vizet vitt nekik és amelynek az árnyékában pihentek. Az apát, az egyik kollégáját és még valakit válságos állapotban vittek kórházba.

Lerner bejelentése szerint célzott támadásról volt szó, ezért izraeli egységek megtorlásul csapást mértek a szír hadsereg környékbeli állásaira. A fiú, Muhammad Karkara az első izraeli áldozata a Szíriában több mint három éve tartó polgárháborúnak. A nyári vakációja első napján kísérte el kerítést javítani az apját.

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el, 1981-ben pedig annektálta. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy innen Izrael területét tűz alatt lehet tartani. Szíriából átlőnek néha. A legutóbbi, márciusi incidensben négy izraeli katona sérült meg. Az utána elindított megtorló akcióban az izraeliek egy szír katonával végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.