Izraeli találat ért egy gázai ENSZ-iskolát

A csütörtöki tüzérségi támadásnak eddig 15 halálos áldozatáról tudni. A Beit Hanún-i iskola a Hamász és Izrael közötti konfliktusban földönfutóvá vált palesztinok menedékhelyeként működik.
A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 15 ember meghalt, amikor csütörtökön izraeli támadás érte az ENSZ egyik iskoláját Beit Hanúnban. A világszervezet az Izrael és a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász között több mint két hete zajló konfliktus miatt a földönfutóvá vált palesztinok számára menedékhelyet alakított ki az iskolában, ahol több százan tartózkodtak az izraeli tüzérségi lövedékek becsapódásakor.

Az Izrael által elindított Protective Edge hadművelet két hete alatt ez volt a negyedik alkalom, hogy a világszervezet valamelyik létesítményét támadás érte a Gázai övezetben, ahol a halálos áldozatok száma már 771-né jár. Csak ma 76-an veszítették életüket a különféle támadások miatt.

Izraeli oldalon eddig 35 halálos áldozatot van, három kivétellel katonák vesztették életüket a csütörtökön z IDF által elindított szárazföldi offenzíva során. A feszült helyzet miatt a kneszet arab képviselői bojkottálták az új elnök, Reuven Rivlin csütörtöki beiktatási ceremóniáját.

A Protective Edge-t Izrael a Hamász rakétáira válaszul indította el. Ezekből a rakétákból az izraeli hadsereg közlése (IDF) szerint Hamász csütörtökön 21-et indított el a zsidó állam felé. Közülük hetet kellett leszednie a Vaskupolának, az izraeli légvédelmi rendszernek.

Tűzszünetről továbbra sincs szó, izraeli és amerikai bejelentések szerint legalábbis a jövő hétfőre-keddre eső ünnep, a ramadánt lezáró íd al-fítr alatt is csak egy néhány óráig tartó humanitáriura keríthetnek sort esetleg. Humanitárius tűzszünetről beszélt előzőleg Háled Mesaal, a Gázát uraló iszlamista szervezet politikai szárnyának vezetője is. Philip Hammond brit külügyminiszter szerint a szervezetnek ezt feltétel nélkül el kellene fogadnia.

A Beit Hanún-i támadás kapcsán az ENSZ palesztinokat segélyező és munkaközvetítő hivatala, az UNRWA szóvivője, Chris Guinness megjegyezte, hogy nem ártott volna, ha Izrael előre szól a támadásról és hagyja evakuálni az épületet, amire Peter Lerner IDF-szóvivő úgy reagált, az iskola kapott négy órát az evakuálásra, szóval az izraeliek nem is értik, hogy ezt az UNRWA délután kettőig miért nem tette meg.

Az UNRWA szerint a konfliktus miatt eddig a Gázai övezetben eddig 140 ezer ember vált földönfutóvá, vagyis kétszer annyian kényszerültek az otthonuk elhagyására, mint az előző izraeli hadművelet, a Cast Lead három hete alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.