Izraeli-palesztin összetűzés egy nemzeti örökség felett

Összetűzések törtek ki izraeli katonák és palesztinok között hétfőn a ciszjordániai Hebronban amiatt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: szeretné, ha Izrael régészeti örökségének részévé nyilvánítanának egy szent helyet a városban. A helyet azonban a muzulmánok is örökségük részének tekintik.

Több tucat palesztin fiatal kővel dobálta a katonákat egy úttorlasznál, ők pedig könnygáz, hanggránát és gumilövedékek bevetésével válaszoltak. A kormányfői nyilatkozat miatti tiltakozásul a hebroni palesztinok sztrájkot hirdettek, az iskolák és a üzletek zárva maradtak hétfőn. Netanjahu a vasárnapi kormányülésen jelentette be, hogy felvennének két ciszjordániai helyet a nemzeti örökség listájára: a pátriárkák Hebronban lévő barlangját és Ráhel sírját Betlehemben. Az előbbi a vita tárgya; Ráhel sírjának környéke izraeli enklávé a városban.

A Biblia szerint Ábrahám pátriárka (a muzulmánok számára Ibráhim) a hebroni barlangban temette el Sára nevű feleségét, de azt is tudni vélik, hogy szintén ott temették el a fiait: Izsákot és Jákobot, valamint az ő feleségeiket is. A két helynek az izraeli örökségi listára történő felvételét az ultraortodox Sasz párt kérte, amely a jobboldali kormánykoalíció tagja. Az izraeli kormány megszavazta azt is, hogy fordítsanak 400 millió sékelt (78 millió euró) a nemzeti örökséghez tartozó mintegy másfél száz helyszín fenntartására.

A Palesztin Hatóság határozottan elítélte Netanjahu bejelentését. A Mahmúd Abbász palesztin elnök kíséretében Párizsban tartózkodó Száeb Erekát főtárgyaló azt mondta, Izrael folytatja azt a magatartását, hogy kész tények elé állítja a palesztinokat.

Pátriárkák Sírja, Hebron
Jewish worshippers take part in a prayer at the Tomb of the Patriarchs, a shrine holy to Jews and Muslims, during the Jewish holiday of Sukkot in the West Bank city of Hebron in this October 9, 2006 file photo. Israel said on February 21, 2010 it wanted to include two Jewish shrines in the occupied West Bank, one of them the Tomb of the Patriarchs, in a national plan to rehabilitate some 150 Jewish and Zionist heritage sites, drawing condemnation from the Palestinians. Picture taken October 9, 2006. REUTERS/Ronen Zvulun/Files (WEST BANK - Tags: RELIGION POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.