Izraelben lehetnek a dubaji gyilkosság elkövetői

A helyi rendőrfőnökkel ellentétben a Gulfnews című dubaji lap úgy tudja, a gyilkosok és segítőik egy része az Egyesült Államokban tartózkodik.

Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak az egyik parancsnokát január 20-án ölték meg egy dubaji szállodai szobában. A dubaji rendőrség szerint a gyilkosság után a gyanúsítottak európai és ázsiai országokba utaztak. Az Egyesült Arab Emírségek biztonsági szervei szerint Mabhúh meggyilkolása mögött a Moszad izraeli titkosszolgálat áll. Izrael tagadja ezt az állítást.

Időközben ismeretté vált, hogy egy huszonhetedik gyanúsított személyazonosságát is megállapították. Halfán tábornok azonban az al-Halídzs című lapnak nyilatkozva csak annyit mondott róla, hogy európai útlevél birtokosa volt. A korábban azonosított 26 gyanúsított is nagyrészt nyugat-európai úti okmányokkal utazott be az emírségekbe. Tizenkét brit, hat ír, négy francia, három ausztrál és egy német útlevélről van szó. Mindegyik eredetileg valódi volt, de ellopták azokat, majd elbitorolták tulajdonosaik személyazonosságát. és kicserélték a fényképeket.

A dubaji rendőrfőnök utalt arra, hogy Izrael amerikai útleveleket nem hamisított meg. A tábornok szerint azért nem, mert nem akart súrlódásba keveredni "legjobb barátjával", az Egyesült Államokkal. Halfán tábornok közölte: az emírségekbe európai úti okmányokkal beutazók a korábbinál szigorúbb útlevél-ellenőrzésre számíthatnak.

A dubaji rendőrfőnök egy másik újsággal, az al-Bajánnal közölte: a nyomozás egy másik szálon is fut. Az emírségek központi bankjának a közreműködésével kiderítették, hogy a kommandó tagjai 14 bankkártyát használtak. A kártyákat az amerikai Meta Bank állította ki - mondta a tábornok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.