Izraelben büntetnék a zsidó telepek bojkottját

Nagy vitát keltő törvényjavaslat kerül hétfőn Izraelben a kneszet elé: jobboldali képviselők azt indítványozzák, hogy büntetendő legyen a megszállt területeken létesült zsidó telepek bojkottálása - közölték parlamenti források.

A baloldal éles bírálatát kiváltó javaslat alapján, amelyet Benjámin Netanjahu kormányfő Likud pártjához tartozó képviselők nyújtottak be, pénzbüntetéssel lenne sújtható minden olyan személy vagy intézmény, aki vagy amely a telepek bojkottjára szólít fel - Izrael bojkottálásával azonos megítélés alá vonva ezt.

A „bojkottellenes törvényt" első olvasatban már elfogadta a kneszet, s még két szavazás kell a törvényerőre emelkedéséhez. Lehetséges, hogy Reuven Rivlin parlamenti elnök és Ejál Jinon kneszet-jogtanácsos fenntartásai miatt a hétfőre tervezett szavazást a jövő hétre halasztják. Ők attól tartanak, hogy a legfelsőbb bíróság a szólásszabadság sérelmére hivatkozva megsemmisítené a törvényt.

Hétfői szerkesztőségi cikkében a Háárec című baloldali liberális újság a szélsőjobb nyomására született antidemokratikus akciónak nevezi a törvényjavaslatot, "amely az elmúlt év folyamán hozott antidemokratikus és diszkriminatív törvények sorába illeszkedik". A lap szerint egy ilyen törvény "amely névleg Izrael védelmét szolgálná, valójában - épp ellenkezőleg - csak az elszigeteltségét növelné a nemzetközi színtéren".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.