Izraelben akart támadni az al-Kaida

A belbiztonsági szolgálat egységei három al-kaidás palesztint vettek őrizetbe egy kelet-jeruzsálemi razzia során.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége volt a célpontja annak a támadásnak, amelyet az al-Kaida készült végrehajtani Tel-Avivban – jelentette be csütörtökön az izraeli belbiztonsági szolgálat. A Sin Bét közlése szerint az előkészítés alatt álló merénylet miatt három palesztin férfit tartóztattak le egy kelet-jeruzsálemi razzia során. Őket az al-Kaida egyik gázai kapcsolattartója szervezte be, aki állítólag az nemzetközi terrorszervezet első számú vezetőjének, Ajman az-Zavahirinek az egyik közeli embere.

A három letartóztatott palesztin közül kettő jeruzsálemi, egyikük Ciszjordániából érkezett. A feladatuk az lett volna, hogy fegyvereket szerezzenek azoknak a külföldi terroristáknak, akik végrehajtották volna a tel-avivi amerikai nagykövetség elleni támadást. Ezzel párhuzamosan ők egy jeruzsálemi konferenciaközpontba hatoltak volna be erőszakkal, a kivezényelt izraeli biztonságiak között pedig egy teherautónyi pokolgépet akartak detonálni. Hogy a végrehajtáshoz milyen közel jártak, azt a Sin Bét nem árulta el, csak annyit közölt, „előrehaladott tervezési fázisban” volt a dolog. A jeruzsálemi merénylet után a három palesztin Szíriába készült harcolni a szélsőséges iszlamisták oldalán Bassár el-Aszad elnök hadserege ellen.

Izraeli célpontok ellen az al-Kaida már korábban is tervezett vagy hajtott végre merényletet szerte a világon, de a mostani az első alkalom, hogy kiderül, a nemzetközi terrorszervezet a zsidó állam területén akart lecsapni. Aviv Oreg, az izraeli katonai hírszerzés terrorelhárítási osztályának a vezetője ennek kapcsán elmondta, most először van példa arra is, hogy Zavahiri közvetlenül részt vett az előkészítésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.