Megindult az izraeli kivonulás Gázából

Éjjel egykor lépett életbe a tűzszünet Gázában, ám folytatódtak az Izrael elleni rakétatámadások. Pár órával később a Hamasz és a többi palesztin fegyveres csoport is egy hetes tűzszünetet hirdetett. Vasárnap este meg is kezdődött az izraeli csapatok részleges kivonulása. Nemzetközi minicsúcsot tartottak Sarm-es-Sejkben. INFOGRAFIKA

Megkezdte a kivonulást a gázai övezetből az izraeli hadsereg, miután a Hamasz és a többi palesztin fegyveres csoport egy hétre szóló tűzszünetet jelentett be. Utóbbi döntést a palesztin csoportok damaszkuszi tanácskozásán hozták - közölték egybehangzóan a Hamasz és az Iszlám Dzsihád szóvivői, akik azt is követelik: Izrael nyissa meg az övezet összes határátkelőjét. Vasárnap legalább tizenhét rakétát lőttek ki Izrael felé palesztin fegyveresek a Gázai övezetből, kettőt saját tűzszüneti bejelentésük után. Az izraeli légierő visszalőtt a rakétakilövő helyek felé, és a gázai Beit Lahíjából is lövöldözésről érkezett hír.

Palestinians look through a hole in the rubble of a destroyed house as they search for bodies of members of the Samouni family, who were killed during Israel's offensive, in Gaza City January 18, 2009. Hamas said on Sunday it would cease fire immedia
Palestinians look through a hole in the rubble of a destroyed house as they search for bodies of members of the Samouni family, who were killed during Israel's offensive, in Gaza City January 18, 2009. Hamas said on Sunday it would cease fire immedia

Az izraeli hadsereg szerint egyelőre részleges visszavonulásról van szó. Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap este azt közölte: minél előbb szeretnék befejezni a kivonulást. Erre a kormányfő szerint akkor kerülhet sor, amikor Izrael és Gáza között a helyzet stabilizálódik. Újra megnyílt a január 3-án lezárt út az övezet északi és déli része között. Szemtanúk szerint a harckocsik az övezet északi és keleti határán, még palesztin területen foglaltak el új állásokat. Az izraeli Tízes Csatorna a határ felé tartó harckocsikat és mosolygó katonákat mutatott. Fotósok a győzelem V betűjét felmutató katonák csoportjait látták. A Ynet izraeli hírportál szerint a katonák egy része csalódott, amiért „ilyen hamar” véget ért a hadművelet, mert szerintük többet tehettek volna a Hamasz elpusztításáért. Eközben palesztinok ezrei merészkedtek ki az utcékra, hogy megkeressék rokonaikat, vagy megnézzék, mi maradt otthonukból. Állítólag a Hamasz-rendőrei is hamar nekiláttak a forgalomirányításnak Gázaváros utcáin. Palesztin mentősök több mint 95 holttestet emeltek ki a romok közül Beit Lahíjában, legtöbbjük feltehetően Hamasz-fegyveres volt.

Ehud Olmert a vasárnap hajnalban életbe lépett egyoldalú tűzszünet bejelentésekor közölte: ha a Hamasz továbbra is rakétákkal lövi Izraelt, erővel fognak válaszolni. Olmert a vasárnapi kormányülés elején kijelentette: "A Hamasz ma reggel ismét bebizonyította, hogy a tűzszünet törékeny és percről percre újra kell értékelni." A kormányfő megismételte: Izrael nem a gázaiak ellen vívott háborút, de azt is kijelentette Iránra utalva, hogy ha Izrael ellenségeinek továbbra is van kedve háborúzni, Izrael készen áll. Olmert elmondta: az offenzíva teljes mértékben elérte célját. A Hamasz katonailag és az infrastruktúráját tekintve is súlyos károkat szenvedett.  

Benjámin Ben Eliezer izraeli infrastruktúra-miniszter, a biztonsági kabinet tagja úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal lesznek "elszigetelt incidensek". "Legalább 2-3 napra van szükség, hogy a harcok teljesen megszűnjenek és a Hamasz megértse, hogy átléptünk egy új forgatókönyvbe" - mondta a miniszter.

Pár órával az egyoldalú izraeli tűzszünet kezdete után a Hamasz bejelentette: más palesztin fegyveres csoportokkal együtt egy hetes tűzszünetet hirdetnek és követelik a gázai határátkelők megnyitását. A Hamasz korábban még harcos volt, vasárnap délelőtt még kijelentette: akkor is folytatódik a "szembenállás" a Gázai övezetben, ha Izrael egyoldalú tűzszünetet hirdet.

Elégtelennek nevezte az izraeli egyoldalú tűzszünetet a Kairóban tárgyaló Mahmud Abbasz palesztin elnök, a Hamasz riválisának, a Fatah mozgalomnak a vezetője. "A tűzszünet fontos, szükséges, de elégtelen. Teljes egészében vissza kell vonni az izraeli csapatokat a Gázai övezetből, és újra meg kell nyitni az átjárókat, hogy lehetővé tegyék a segélyek eljutását a gázai palesztin néphez" - szögezte le Abbasz Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel való megbeszélései után.

Nem érte el minden célját az izraeli hadsereg – érvel a Haarec izraeli napilap honlapján megjelent elemzésében Aluf Benn. Az újságíró szerint a Hamasz nemzetközi legitimitást és szimpátiát nyert az elmúlt hetekben, és még mindig ők az urak a Gázai övezetben. Benn szerint a 2006os libanoni háború sikertelensége és a botrányok miatt megtépázott Olmertnek nagy „visszatérést” jelentett a gázai offenzíva, és ha nem ítélik el az ellene felhozott vádakban, akkor később még újra próbálkozhat a politikai porondon is. Benn arra is felhívta a figyelmet, hogy Cipi Livni külügyminiszter legalább már egy hete érvelt a kabinetben az egyoldalú tűzszünet mellett, amit végül Ehud Barak védelmi miniszter is támogatott. Most úgy tűnik, Olmertet is sikerült meggyőzni.

Minicsúcs Sarm-es-Sejkben

Egyiptom volt a házigazdája vasárnap, az Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet első napján annak a nemzetközi minicsúcsnak, amelynek célja a gázai tartós tűzszünet és az övezet újjáépítésének ösztönzése. Az esemény két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia elnök. Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam- illetve kormányfői vettek rajta részt, jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Mubarak elnök az értekezleten további nemzetközi támogatást kért  az egyiptomi tervezethez a gázai övezeti erőszak tartós megszűnése  érdekében, "hogy megszilárduljon a tűzszünet, s egy következő  szakaszban megvalósuljon az izraeli csapatok kivonása Gázából, visszatérés a fegyverszünethez, az átkelőhelyek megnyitása és a blokád feloldása". Hozzátette, hogy Egyiptom - egy  még nem rögzített időpontban - otthont ad egy másik nemzetközi találkozónak is, amelyen "a Gáza újjáépítéséhez szükséges erőforrások összegyűjtéséről" lesz szó.

Sarkozy a megbeszélések után Mubarakkal és több európai államfővel tartott sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy Izraelne  távoznia kell Gázából, ha a Hamasz abbahagyja a rakétatámadásokat. "Mi (európai vezetők) most elmegyünk Izraelbe, és megmondjuk, hogy  Izrael mellett állunk a biztonsághoz való jogának garantálásában, de  most arra van szükség, hogy Izrael világosan jelezze: ha a rakéták  leállnak, az izraeli hadseregnek távoznia kell Gázából - mondta. -  Nincs más megoldás a béke érdekében." Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap estére vacsorára hívta meg Jeruzsálembe a sarm-es-sejki csúcson részt vevő hat európai állam vezetőit.

Az izraeli ellenzék szerint nem kell szünet

Szilvan Salom, a jobboldali ellenzéki Likud egyik vezetője viszont elítélte az egyoldalú tűzszünetet, mondván, hogy ezzel Izrael semmit nem ért el abból, ami a december 27-én megindított offenzíva célkitűzése volt.

"Nem múlt el a rakétatámadások fenyegetése, a Hamász továbbra is hozzájut a csempészett fegyverekhez, mert csak Egyiptom ellenőrzi azt, ami a Gázai övezettel való határán történik és láttuk már, hogy milyen az, amikor csak az egyiptomiak munkálkodnak" - mondta Salom, aki egyben azt is szemére vetette az Olmert-kormánynak, hogy továbbra sem szabadították ki a 2006 óta a Gázai övezetben a Hamasz által fogva tartott Gilád Salit tizedest.

A gázai offenzíva kezdete óta a jobboldali ellenzék általában tartózkodott a kormány bírálatától "a nemzeti konszenzus nevében".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.