Izrael vesztésre áll Washingtonban

"Stratégiai károkat" okoz Izraelnek az amerikai kormányzattal való szembenállás - figyelmeztette hazája kormányát egy magas rangú izraeli diplomata a külügyminisztériumnak írt feljegyzésben.

A bizalmas okumentum tartalmát a Tízes csatorna izraeli tv ismertette csütörtökön. Felvételeket is bemutatott a Nadav Tamír bostoni konzul által írt nyelvű dokumentumról.

Barack Obama és Benjamin Netanjahu találkozója Washingthonban
U.S. President Barack Obama (R) meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) in the Oval Office of the White House in Washington, May 18, 2009. Obama voiced support for creation of a Palestinian state in talks on Monday with Netanyahu, who held back from endorsing the main cornerstone of Washington's Mideast policy. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Meglepően kemény hangú írásban a diplomata arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti nyilvános nézeteltérések aláássák Izrael egyesült államokbeli támogatottságát. A Barack Obama elnök és az izraeli kormány között érzékelhető szembenállás nehéz helyzetbe hozza az amerikai zsidó közösséget, a konfrontáció "sokakat eltávolít Izraeltől" - állítja Tamír.

Az Egyesült Államok Izrael legfontosabb szövetségese; Washington hagyományosan politikai támogatást nyújt, és minden évben nagy összegű segélyt folyósít a zsidó államnak.

Gyakorlatilag állandósultak a nézeteltérések Jeruzsálem és Washington között, amióta március utolsó napján Izraelben hivatalba lépett az új, Benjámin Netanjahu vezette jobboldali kormány. Netanjahu csak nagy sokára tett eleget annak a washingtoni követelésnek, hogy ismerje el egy jövőbeli palesztin állam létjogosultságát, és akkor is a palesztinok számára elfogadhatatlan feltételekhez kötötte az államalakítást.

Folytatódik a vita a zsidó telepek bővítéséről is. A Háárec című izraeli lap szerint George Mitchell, Obama elnök különmegbízottja múlt heti jeruzsálemi tárgyalásain azt kérte Izraeltől, egy évre fagyasszák be a ciszjordániai telepek bővítését. Netanjahu azonban természetes demográfiai növekedésre hivatkozva folytatni kívánja az építkezéseket.

A hétvégén két héten belül immár másodszor rendelték be a washingtoni külügyminisztériumba Michael Oren izraeli nagykövetet. Az amerikai kormány ezúttal két kelet-jeruzsálemi palesztin család kitelepítése ellen tiltakozott. Hosszú ideje nem volt ekkora szakadék az izraeli és az amerikai vezetés álláspontja között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.