Izrael újra asztalhoz ülne Szíriával

Izrael hajlandó folytatni közvetítők útján a tavalyelőtt megkezdett, de bő egy éve félbeszakadt béketárgyalásokat Szíriával – derült ki az izraeli kormányfő csütörtöki közleményéből. Avigdor Liberman szerint a szíriai elnök családjáig ható következményei lennének egy Izrael elleni provokációnak.

Benjamin Netanjahu hivatala útján közölte: sokszor kijelentette, hogy kész előfeltételek nélkül bárhol tárgyalni Szíriával, és ehhez nem zárja ki egy harmadik, pártatlan szereplő segítségét. Szíria azonban „sajnálatos módon akadályokat emel, és meggátolja a tárgyalásokat”, pedig a rendezés szavatolhatná a békét, a biztonságot és a gazdasági fejlődést minden résztvevő számára – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Valíd Muallem szíriai külügyminiszter szerdán figyelmeztette Izraelt: ne fontolgasson semmiféle, Szíria elleni haditervet, mert egy ilyen (izraeli-szíriai) konfliktus \"általános háborúba\" torkollna. A szíriai kormánytag Ehud Barak izraeli védelmi miniszter korábbi kijelentésére reagált: az izraeli miniszter úgy foglalt állást, hogy „ha nem lesz békemegállapodás Szíriával, katonai konfliktus törhet ki, s az totális háborúhoz vezethet”.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter csütörtökön azt hangoztatta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elveszíti a háborút és a hatalmát is, ha katonai konfliktust provokál ki Izraellel. – Aszadnak szóló üzenetünk legyen világos: nemcsak a következő háborút veszíted el, hanem a hatalmat is, te és a családod – mondta Liberman a közrádióban. Aszadot nem érdeklik az emberi életek, a humanista értékek, csak a hatalom – tette hozzá.

Szíria és Izrael 2008 májusában kezdett egymással béketárgyalásokat török közvetítéssel, de az egyeztetések megszakadtak, miután az izraeli haderő 2008 decemberében offenzívát indított a Hamász iszlamista mozgalom ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.