Izrael újabb lakásépítéseket hagyhat jóvá Ciszjordániában

Az izraeli kormány szerdán várhatóan jóváhagyja 1071 új lakás felépítését Ciszjordániában - közölte az izraeli Békét Most nevű mozgalom.

A Times of Israel című izraeli angol nyelvű honlap ennek kapcsán arra mutatott rá: a bejelentés akkor történik, amikor küszöbön áll John Kerry amerikai külügyminiszter újabb látogatása a térségben.

A Békét Most nevű szervezet szerint az új építési tervek hat ciszjordániai telepet érintenek. Az ultraortodox Modiin Illit nevű városban 732, egy ciszjordániai izraeli településen 234 lakást építenének, négy kisebb telepes-faluban pedig 17-38 új otthont húznának fel.

A tervezett intézkedés minden bizonnyal újabb feszültséget kelt Izrael és az Európai Unió viszonyában is. Az izraeli kormány kedden tiltakozott az Európai Unió új, kötelező érvényű irányelvei miatt. Ezek a 28 tagállam számára megtiltják az együttműködést a megszállt területeken élő izraeliekkel - írta kedden az izraeli Háárec című napilap.

A hét végén életbe lépő szabály szerint tilos lesz minden együttműködés, például támogatások nyújtása, ösztöndíjak odaítélése, kutatási alapok és díjak adása telepeseknek és telepeknek, beleértve nemcsak Ciszjordániát, de Kelet-Jeruzsálem zsidó lakónegyedeit is.

Ezentúl az unió és minden tagállama Izraellel megkötött összes szerződésének lesz egy záradéka, amely szerint az 1967-ben elfoglalt területek nem jelentik Izrael részét, és rájuk nem vonatkozik a megállapodás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.