Izrael szerint iráni hadihajók tartanak Szíriába a Szuezi-csatornán át

Az izraeli külügyminiszter szerint iráni hadihajók tartanak Szíriába a Szuezi-csatornán át, és ezt Izrael provokációnak tekinti.

Ma éjszaka két iráni hadihajó próbál meg átkelni a csatornán a Földközi-tengerre Szíria elérésének szándékával... ilyen évek óta nem történt... Sajnálatomra a nemzetközi közösség nem mutat készséget arra, hogy foglalkozzék a megismétlődő iráni provokációkkal. A nemzetközi közösségnek meg kell értenie, hogy Izrael nem hagyhatja a végtelenségig figyelmen kívül ezeket a provokációkat - jelentette ki Avigdor Liberman külügyminiszter szerdán.

A Jediot Ahronot izraeli napilap szerint egy MK-5 típusú fregatt és egy kísérő hajó van úton Szíriába. A lap úgy tudja, hogy iráni hadihajók az iszlám köztársaság 1979-es kikiáltása óta nem használták a csatornát.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség azt jelentette, hogy kadétok tartanak kiképzésre Szíriába, ahol egy éven át fognak állomásozni. A hírügynökség a szomáliai kalózok elleni védekezés gyakorlását hozta fel indokul. Izraeli biztonsági források szerint viszont semmivel sem lehet megmagyarázni iráni hadihajók küldését a Földközi-tengerre.

A Szuezi-csatorna hatóságai még nem kaptak kérelmet a hajók átkelésének engedélyezésére. Hadihajók áthaladását a védelmi minisztériumnak és a külügyminisztériumnak kell jóváhagynia - mondta egy tisztviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.