Izrael rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tengeren

Egy amerikaiak által finanszírozott rakétavédelmi rendszert próbáltak ki.

Izrael kedden az USA-val együttműködve rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tengeren, hogy kipróbáljon egy amerikaiak által finanszírozott rakétavédelmi rendszert - közölte az izraeli védelmi minisztérium. A kísérletet kedd reggel, közép-európai idő szerint 8 óra 15 perckor hajtották végre, majdnem ugyanabban az időpontban, amikor a RIA orosz hírügynökség korábbi jelentése szerint egy orosz radarállomás két ballisztikus rakéta indítását észlelte a Földközi-tenger középső részén.

Az ITAR-TASZSZ szerint az izraeli védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy közös izraeli-amerikai rakétakísérletet végeztek az izraeli Hec-2 rakétavédelmi rendszer kipróbálására. Az első, célpontnak használt Anchor rakétát közép-európai idő szerint 8.15-kor indították el. Az izraeli forrás szerint a kísérlet a Hec-2 rendszer és egyben a tökéletesített Anchor rakéta kipróbálására is szolgált. Izraeli szakértők szerint a célpontnak használt rakétát minden valószínűség szerint az izraeli légierő egyik repülőgépéről indították a Földközi-tenger felett. A BBC eközben arról ír, hogy a rendszer észlelt és sikerrel elfogott egy közepes hatótávolságú Sparrow rakétát is.

Az izraeli bejelentés magyarázatot adhat a RIA orosz hírügynökség két ballisztikus rakéta kilövéséről szóló korábbi jelentésére. Korábban mind a NATO, mind az amerikai, izraeli, német, francia és brit védelmi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása ballisztikus rakéták kilövéséről a Földközi-tenger medencéjében. Az amerikai haditengerészet európai főhadiszállásának szóvivője kedden hangsúlyozta, hogy amerikai hadihajók nem lőttek ki egyetlen rakétát sem a Földközi-tengeren, a szíriai radarrendszer pedig nem észlelt egyetlen, szíriai területen becsapódó rakétát sem, amint ezt a libanoni al-Manar televízió jelentette egy meg nem nevezett szíriai biztonsági forrásra hivatkozva.

Az Egyesült Államok, amely több romboló hadihajót vezényelt a Földközi-tengerre, csapásra készül Szíria ellen, megtorlásul az augusztus 21-én, Damaszkusz egyik külvárosában, állítólag a hadsereg által vegyi fegyverrel végrehajtott támadás miatt. Bár a várható amerikai csapás és az izraeli rakétavédelmi kísérlet között aligha van összefüggés – a keddihez hasonló kísérleteket hosszú idővel a végrehajtás előtt kezdik el tervezni –, a zsidó állam nyilvánvalóan figyelmeztetni akar, hogy mindenféle őt érő támadásra válaszol, amely esetleg az amerikai katonai beavatkozás miatt rajta is bosszút állni – mondják a szakértők.

Izraeli elfogó rakéta egy 2009-es felvételen. A rakétavédelem jól vizsgázott
An Arrow missile is launched during a test from an undisclosed location in Israel April 7, 2009, in this picture released by Israel Aerospace Industries. Israel carried out a test launch of its Arrow II interceptor missile on Tuesday, the Defence Ministry said, a system designed to defend against possible ballistic missile attacks by Iran and Syria. REUTERS/Israel Aerospace Industries/Handout (ISRAEL POLITICS MILITARY) QUALITY FROM SOURCE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.