Izrael Obama beiktatásáig kivonul Gázából

Az új washingtoni kormány felé tett gesztusként az izraeli hadsereg Barack Obama keddi beiktatásáig kivonul a Gázai övezetből. Tel-Avivban tartanak attól is, hogy háborús bűnökért fogják perbe őket. Egyiptom egyelőre külön-külön tárgyalna Izraellel és a Hamásszal is, Irán elnöke pedig már a palesztinok győzelmét ünnepli. A Hamász újra fegyverkezne.

Az új washingtoni kormány felé tett gesztusként az izraeli hadsereg Barack Obama keddi beiktatásáig kivonul a Gázai övezetből – állítják nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők.

Izraeli katonák a Gáza-övezetben
Izraeli katonák a Gáza-övezetben

A kivonulás időpontjáról ez az első hivatalos információ azóta, hogy Izrael szombaton egyoldalúan tűzszünetet vállalt a december 27-én kezdődött offenzívában. Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap este  Jeruzsálemben, hat európai állam-, illetve kormányfő társaságában csak annyit mondott, hogy Izrael mielőbb kivonul az övezetből.

Izrael szombat este egyoldalú tűzszünetet hirdetett, vasárnap hajnalban pedig leállította 22 napja tartó, több mint 1300 palesztin  halálos áldozatot követelő offenzíváját a Gázai övezetben. A  hadműveletek célja többek között az övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadások beszüntetése volt. Az izraeli hadsereg vasárnap Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonult ki.

A kivonulást Izrael feltehetőleg azért időzítette erre az időpontra, hogy az új elnök székfoglalójára elsimítsa az Egyesült Államokkal fennálló viszonyában előállt esetleges problémákat. Obama sokáig hallgatott a Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíváról, a távozó George Bushhoz irányítva hivatalos kommentárért az ő nézőpontját firtató kérdéseket. Hallgatása miatt az Egyesült Államok leendő elnökét világszerte kritizálták.

Izrael háborús bűn vádjától tart

Az izraeli hadsereg arra számít, hogy palesztinbarát szervezetek háborús bűnök vádjával perek sorozatát indítják majd Izrael ellen a gázai övezeti offenzívának a palesztin lakosságot és vagyontárgyaikat sújtó következményeiért. A Háárec című izraeli újság hétfői beszámolója szerint nemzetközi jogi és katonai kérdésekben jártas szakértői csoportok alakulnak, amelyek adatokat gyűjtenek minden egyes házról, amelyet az izraeli Öntött Ólom hadművelet során támadás ért.

A nemzetközi jog és a hadviselés szabályai szerint még a polgári létesítmények elleni támadások is jogszerűek, ha a környéken harcok folytak, vagy abban fegyvereket, lőszert tároltak, illetve aknazárral vették körül. Az izraeli hadsereg azzal érvel, hogy a Gázai övezet felett rendszeresen röplapokat szórtak ki, amelyben félórával a támadás előtt felszólították a lakosságot ingatlanjaik elhagyására. Ilyen felhívásokat közöltek a palesztin rádióadók hullámsávján, de még telefonon is.

Izraelben általában úgy vélik, hogy a történtekért a Hamász iszlamista palesztin szervezet hibáztatható, amely másfél évvel ezelőtt magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben. Ehud Olmert izraeli kormányfő azt mondta: fájdalmat érez a veszteségek miatt, mert nem a palesztinok követtek el terrorakciókat, ők csupán túszai voltak "a Hamász gyilkosainak."

Izraelben ugyanakkor attól tartanak, kénytelenek lesznek beleegyezni abba, hogy nemzetközi vizsgálat tárja fel civilek halálának a körülményeit.  Számos tisztet és tábornokot vádolhatnak majd meg ennek alapján háborús bűnökkel, akárcsak hét évvel ezelőtt a ciszjordániai hadműveletet után. Sok akkor szolgáló katona a mai napig kerüli, hogy európai országban utazzon. Az is várható, hogy kárt szenvedetett palesztinok magánvádas pereket indítnak.

A Háárec cikkében idézett egy minisztert, aki kijelentette: miután ismertté válik a Gázai övezetben keletkezett károk mértéke, már nem töltheti szabadságát Amszterdamban, legfeljebb Hágában, a nemzetközi bíróságon. Az nem volt világos, hogy miniszter viccelt, vagy komolyan gondolta mondandóját - írta a lap. (A teljes anyagi kárt kétmilliárd dollár köré teszik.)

Egyiptomi erőfeszítések

Egyiptom külön-külön tárgyalásokra Kairóba hívta Izrael és a Hamász palesztin radikális mozgalom  képviselőit, hogy megszilárdítsák a tűzszünetet – közölte  hétfőn egy neve elhallgatását kérő egyiptomi külügyminisztériumi forrás a MENA félhivatalos hírügynökséggel.  A tisztségviselő arra nem tért ki, hogy a meghívottak válaszoltak-e csütörtökre szóló tárgyalási ajánlatra.

Az új tárgyalások célja  megszerezni a szembenálló felek határozott beleegyezését az  egyiptomi tűzszüneti terv megvalósításába, amely többek között a Gázai övezet izraeli zárlatának felszámolását is előirányozza.

Egyiptom, amely az előző, tavaly decemberben megszakadt  tűzszünet ügyében is közvetített a szembenálló felek között, a  Sarm-es-Sejkben vasárnap rendezett nemzetközi mini-csúcsértekezleten  megkapta európai és mérsékelt arab országok támogatását a fegyvernyugvást célzó tervéhez.

Az izraeli tűzszüneti döntést követően a Gázai övezetet uraló Hamász vasárnap szintén tűzszünetet hirdetett egy hétre. Izrael engedélyezte hétfőt kétszáz kamionnyi humanitárius segély, illetve  400 ezer liter üzemanyag bevitelét a Gázai övezetbe. Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy egy 120 kamionból álló konvoj a kerem-salomi  határátkelőn jut be a területre, egy másik, 60-70 kamionból álló szállítmány pedig a karni átkelőhelynél. A segélyszállítmány élelmiszerből és gyógyszerekből áll.

Irán a Hamász győzelmét ünnepli

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök úgy értékelte hétfőn, hogy a Hamász legyőzte Izraelt a háborúban, és üdvözölte „sikerét”. A politikus telefonon beszélt Háled Mesaallal, a radikális szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetőjével. A beszélgetésben biztatta a szervezetet, hogy folytassa az ellenállást.

Ez csupán a győzelem kezdete, amely kitartó küzdelemmel teljes diadallá válik – vélte a Hamász háttérben meghúzódó fő támogatójaként sejtett Irán államfője, felszólítva az iszlám országok kormányait, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel.

Közben a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője újságírók előtt fogadkozott, a mozgalom újra feltölti fegyverkészleteit, dacolva a csempészútvonalak elvágására irányuló izraeli, illetve nemzetközi erőfeszítésekkel. Abu Ubajda - aki az arcát jellegzetes arab kockás kendővel eltakarva tartott sajtótájékoztatót - kijelentette, "tegyenek, amit akarnak, mi a feladatunknak tekintjük szent fegyverek behozatalát, illetve legyártását". Tudjuk, hogyan tegyünk szert fegyverekre - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.