Izrael nyugtalan az egyiptomi lépések miatt

Kairóban írják alá a jövő héten a Fatah és a Hamasz megbékélési egyezményét.

Egyiptom meghívta Mahmúd Abbasz palesztin elnököt és Háled Mesaalt, a Gázában hatalmon lévő Hamász iszlamista mozgalom damaszkuszi emigrációban élő vezetőjét, hogy jövő héten Kairóban írják alá a múlt szerdán váratlanul bejelentett megbékélési egyezményt. A kairói közlés szerint keddre várják a vendégeket és több napos ceremóniát terveznek. Palesztin források viszont szerdára valószínűsítették az aláírást.

A Fatah és a Hamász megállapodása szerint egységkormányt hoznak létre a tervezett választásokig.

Nabil al-Arabi egyiptomi külügyminiszter pénteken azt is bejelentette, hogy tervezik a rafahi határátkelő végleges megnyitását Gáza izraeli blokádjának enyhítésére. A rafai átkelő az egyetlen Gáza felé, amely nem érint izraeli területet. Al-Arabi az al-Dzsazírának nyilatkozva azt mondta, “szégyenletes”, hogy országa korábban lezárta a határátkelőt.

Csütörtökön izraeli részről már világossá tették, hogy nem fogják tárgyalópartnernek tekinteni a Fatah és a Hamasz közös kormányát. Lapértesülések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök diplomáciai kampányt indít olyan palesztin egységkormány elismerése ellen, amelynek a Hamász is tagja. Erről kívánja meggyőzni az EU-tagországait jövő heti londoni és párizsi útján.

Tegnap – mint az AFP jelentette - magát megnevezni nem kívánó illetékes Jeruzsálemben közölte: “komoly aggodalomra” ad okot, ha Egyiptom a határblokád feloldásával módot nyújt a Hamasznak katonai gépezetének további erősítésére. Szerinte az eddigi egyiptomi erőfeszítések ellenére a Sinai északi részén a Hamasz már “veszélyes katonai gépezetet” hozott létre, s mi lesz, ha mostantól Egyiptom már nem is próbálja akadályozni a Hamasz fegyverkezését.

Izrael nyugtalanul szemléli az új fejleményeket, Kairó és a Hamasz közti, sőt Egyiptom és Irán közti kapcsolatépítést, aminek stratégiai következményei lehetnek Izrael nemzetbiztonságára – hangoztatta a jeruzsálemi illetékes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.