A Hamasz a létéért küzd?

Három részre vágta az izraeli hadsereg a Gázai övezetet, körülzárták Gázavárost. Izraeli illetékesek szerint a hadművelet gyorsabban halad, mint várták. A Hamasz állítólag már hajlana a tűzszünetre. - A Hamasz a létéért küzd - állítja az izraeli titkosszolgálat vezetője. Az Öntött ólom nevű hadművelet második fázisának kezdetén harminc izraeli katona megsérült, egy meghalt, és izraeli források szerint több tucat palesztin vesztette életét. A december 27-én kezdődött hadműveletben már több mint 500 palesztin halt meg.

Az izraeli szárazföldi csapatok három részre osztották a Gázai övezetet - jelentette vasárnap az izraeli  média. Az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körbezárták Gázavárost. A körzetben húzódik a Gázai övezet fő észak-déli közlekedési útvonala, és a hadsereg így akarja korlátozni azoknak a  palesztin fegyvereseknek (és fegyvereiknek) szabad mozgását, akik rakétákat lőnek ki Izraelre. A hadszíntérről érkező hírek szerint az izraeliek közelharcot vívnak a Hamasz fegyvereseivel - írta a Ynet izraeli hírportál.

Az izraeli hadsereg szerint több tucat hamaszos halt meg, illetve sérült meg. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője elmondta: a szárazföldi alakulatokat elsősorban a Gázai övezet északi részén vetik be, hogy lerombolják a rakéta-kilövőállásokat. Az offenzíva célja, hogy a  minimálisra csökkentsék az Izrael elleni rakétatámadásokat, teljes leállításukat azonban "irreálisnak" nevezte. A szárazföldi csapatok - a tüzérség, a légierő és a  haditengerészet támogatásával - a palesztin terület több szektorában  is mélyen előrenyomultak. Az izraeli harckocsik közeledtére Necarim körzetéből családok tucatjai menekülnek személy- és teherautókon dél  felé - közölték szemtanúk. Harckocsik vágtak ketté egy fontos közlekedési útvonalat Dzsabalíja és Beit Lahíja közelében is, a Gázai övezet északi részén. A két település körzetében voltak a leghevesebb összecsapások az izraeli katonák és a palesztin  fegyveresek között, akiknek többsége Hamasz-harcos. Az izraeli  hadművelet az övezet északi részére összpontosul, mert a legtöbb  rakétát onnan lőtték ki Izrael területére, de délen is legalább egy benyomulás történt - a Hamász ugyanis titkos alagutakon próbál fegyvereket becsempészni Egyiptomból. Az  izraeli hadsereg közlése szerint megölték a Hamász iszlamista mozgalom rakétatámadásainak egyik fő szervezőjét, Husszam Hamdant.

"A hadművelet gyorsabban halad, mint gondoltuk" - közölte Avi  Benjahu tábornok, a hadsereg szóvivője. Nevük elhallgatását kérő izraeli katonai források szerint az izraeli erők jelenleg a vártnál gyengébb ellenállásba ütköznek. "Lehetséges, hogy egy bizonyos ideig ellenőrzésünk alatt kell tartani egyes szektorokat, ahonnan rakétákat lőttek ki, de nem célunk a Gázai övezet visszafoglalása" - tette hozzá.

Az izraeli kabinet két tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül több órás ülésen megszavazta a gázai szárazföldi hadművelet kezdetét, s így szombaton bejelentették, hogy ezzel megindult az „öntött ólóm” hadművelet második szakasza - jelentette Jeruzsálemből Shiri Zsuzsa. Szombat este sötétedéskor, magyar idő szerint este 6 kor mintegy 10 ezer katonából álló szárazföldi sereg indult meg a Hamasz ellen, hogy mint Ehud Barak esti beszédében kijelentette: „Beteljesítsék a szükségletek szerint az offenzívát, leállítsák az izraeli polgárok elleni gázai ellenséges tevékenységet  és alapvető változást érjenek el a déli helyzetben.” Négy irányból hatoltak be az övezetbe, három egység északról, egy pedig délről az egyiptomi határ mellől indult harcba. Az offenzívát nehéztüzérségi támadás előzte meg, majd az ágyúk elhallgatása után a gyalogos csapatok helikopteres támogatással lépték át a gázai határt. A vadászbombázók egyik bombája felgyújtott egy gázelosztóállomást, a sötét övezetben nem tudtak megbírkózni a tűzoltók a lángokkal, órákig füstbe borult a térség jelentős része Gáza várostól keletre. Az izraeli hadsereg hírzárlatot rendelt el, egyelőre annyit tudni, hogy 32 izraeli sebesült van, közülök ketten súlyosan sérültek. Egy feléjük lőtt gránát egy „goláni” szakasz 20 katonáját sebesítette meg egyszerre. Dvir Emanuelof, a 22 éves írnok tiszthelyettes az első izraeli katonai áldozat. A fiatalember a gázai Dzsabalija menekülttábor környékén halt meg. Izraeli források szerint több tucat iszlámista harcos vesztette életét, de a Hamasz ezeket a híreket nem erősítette meg - írta jeruzsálemi tudósítónk. Az izraeli hadsereg vasárnap nulla óra óta legalább negyven palesztint ölt meg a műveletben, közülük legalább 22 polgári személy - jelentették palesztin egészségügyi források. Velük több mint 500-ra nőtt a december 27-én légitámadásokkal indított izraeli offenzíva áldozatainak száma a Gázai övezetben.

A hírek terjesztése egyben a pszichológiai hadviselés része, a Hamasz például nyilvánosságra hozta, hogy elfogtak egy izraeli katonát, de a katonai szóvivők ezt cáfolják. A hadvezetés azt közölte, a terveknek megfelelően halad az előnyomulás, s három részre osztották az övezetet, hogy ellenőrizhessék a fegyverek és a szélsőséges gerillák útját. Közben Izraelben egy újabb, harmadik szakaszra készülnek, s több tízezer tartalékost hívtak hadba azonnali, 8-as számú háborús behívóval. Attól tartanak, hogy északról a Hezbollah is elkezd katyusákat lőni Izraelre, s ezért megerősítették az északi védelmet, és zavargásoktól tartva a Ciszjordániában állomásozó csapatok létszámát is növelik - jelentette Shiri Zsuzsa.

Eközben brutális agressziónak nevezte vasárnap Izrael gázai szárazföldi offenzíváját  Mahmud Abbasz palesztin elnök. Abbasz minden eddiginél élesebb hangon ítélte el az izraeli támadást, és ismételten hatalommegosztási tárgyalásokat ajánlott a Hamasznak. Ezt korábban a radikális szervezet határozottan elutasította. Sőt, sajtóértesülések szerint a Hamasz emberi több mint 30, az Abbasz vezette Fatah szervezethez tartozó férfit öltek meg, 75-öt pedig lábon lőttek, hogy véletlenül se segítsék a benyomuló izraeli erőket. Vasárnap azonban Mohammed Nazzal, az iszlamista szervezet Damaszkuszban élő magas rangú  tisztségviselője közölte, hogy a szervezet kész feltételek nélkül részt venni egy palesztinközi párbeszédben. Nazzal leszögezte, hogy  a párbeszédnek csak egy témája lehet: miként lehet szembeszállni az izraeli agresszióval.

A Hamasz hajlandóságát látszik alátámasztani a Shin Bet izraeli titkosszolgálat vezetője, Yuval Diskin az izraeli kabinetnek tett jelentése is. A Haarec napilap szerint Diskin elmondta, hogy a katonai offenzíva hatására a Hamasz már enyhített a tűzszüneti feltételein, és készebbnek mutatkozika  békülésre, de részleteket nem közölt. Mint mondta, a Hamasz eddig soha nem látott csapást szenvedett el, s vezetői gázai kórházakban, mecsetekben bújkálnak. Diskin közölte: a bombázás komoly károkat okozott a Hamasz infrastruktúrájában, illetve személyi állományában.

A hadsereg szerint az izraeli bombázások megsemmisítették a Hamasz rakétaarzenáljának egyharmadát. "Több száz terroristát meghalt, fegyverraktárakat és csermpészalagutakat semmisítettünk meg" - közölte a katonai titkosszolgálat vezetője, Amos Yadlin vezérőrnagy. "A Hamasz kormány nem működik" - tette hozzá. Diskin arra is felhívta a figyelmet, hogy a konfliktus során a Hamasz folyamatosan élő pajzsként használta a palesztinokat. - A Hamasz külföldön élő vezetése nagy nyomás alatt van, és komolyan érdekdelt a tűzszünet megteremtésében. Csalódtak az arab országokban, amiért azok nem állnak ki a Hamasz mellett. A Hamasz gázai vezetése hasonló helyzetben van. Komolyan veszélybe kerültek a Hamasz műveletei Gázában. A Hamasz vezetése - külföldön és Gázában is - létében érze magát fenyegetve" - utalt Diskin a Hamasz Damaszkuszban élő vezetőire. Egyiptom, Jordánia, és a többi arab állam elítélte az izraeli offenzívát, ugyanakkor visszafogottan nyilatkoztak a Hamasz támogatásáról. A térségben a Reuters tudósítása szerint sok helyen a kormányaikat okolják az arabok, amiért vizsonylag némán figyelik a palesztinok küzdelmét. Az arab (főleg szunntia) államok nem nézik jó szemmel, ahogy a Hamasz egyre szorosabbra fűzi a viszonyt Iránnal, amely így képes volt befolyást szerezni egy alapvetően arab ügyben, s megpróbálta kisajátítani azt.  

Simon Peresz izraeli elnök közben elutasította a tűzszünetre vonatkozó külföldi felhívásokat. Azt is közölte, Izrael nem akarja  megszállni a Gázai övezetet, és nem a Hamászra, hanem a terrorra akar csapást mérni. "A Hamasznak szüksége van egy valódi és komoly leckére. Most kapják meg" - mondta.

A Paltel palesztin telefontársaság közölte vasárnap, hogy az izraeli légi és szárazföldi hadjáratban tönkrement a Gázai övezet  távközlési hálózata, és a térség közel került ahhoz, hogy elveszítse kapcsolatát a külvilággal. A Paltel szerint a mobiltelefon-hálózat 90 százaléka megsemmisült, sok földi távvezetékben is károk keletkeztek a gyakori áramkimaradások miatt, s a szakemberek nem tudnak eljutni a megrongálódott vezetékekhez. A harcok során a  telefontársaság három szakembere életét vesztette és többen megsebesültek.

Megkezdődött a szárazföldi hadművelet - Izrael mozgósít

Szombat este kezdte meg a bevonulást Gázába az izraeli hadsereg. A hadsereg egész nap szórólapokon szólította fel a gázai lakosságot, hogy "azonnal hagyják el a területet". A légierő már korábban elkezdte megtisztítani Gáza azon részeit, ahol a szárazföldi egységek benyomulhattak az övezetbe. Később az izraeli szárazföldi tüzérség is akcióba lépett.

Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén
Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén

Már napokkal korábban felvonult Gáza határán az izraeli gyalogság több ezer katonája. Ehud Barak védelmi miniszter szerint felkészültek arra, hogy a hadművelet során emberveszteséget szenvednek el a fegyveres erők. Az akcióban részt vesz a gyalogság, a tüzérség, a légierő és a hadi tengerészet is. Az alakulatokat a titkosszolgálatok és egyéb ügynökségek segítik hivatalos bejelentések szerint.

Gáza lakói arról számoltak be, hogy az éjszakai sötétséget kihasználva a harci helikopterek által fedezett katonák átlépték az övezet határát. "A Hamasz terrorjának infrastuktúráját akarjuk megsemmisíteni" - nyilatkozta korábban  Avital Lejbovics, a hadsereg egyik szóvivője, és hozzátette, ez nem csak a kilövőrámpákat érinti. "Sok cél maradt még, amelyeket meg kell támadnunk" - utalt a csempészalagutakra, fegyverraktárakra és Hamász lőállásokra.

Vagy megölünk vagy elrablunk titeket - üzente a benyomuló katonáknak a Hamász, amelynek sikerült fenyegetései közléséhez megzavarnia az izraeli hadsereg rádiójának frekvenciáját. A szélsőséges szervezet szóvivőjén keresztül azt üzente a határt átlépőknek: nem virágok, hanem a pokol tüze kövezi majd útjukat.

Állítólag nem cél az övezet újbóli megszállása

Az egy hete tartó bombázások során szinte napról napra csökkent a célzott támadások száma. Megfigyelők szerint egyszerűen elfogytak a légierő által elérhető célpontok. Ezért is válhatott szükségessé a szárazföldi hadművelet. "Ez nem iskolai kirándulás, a harcok napokig eltarthatnak" - mondta Avi Benajahu, az izraeli védelmi erők vezető szóvivője az egyik izraeli tévéállomásnak. Egy kormánydöntés értelmében több tízezer izraeli tartalékos kapja meg behívóját a napokban - kilencezer embert már a bombázás megkezdését követően mozgósítottak.

Közben Izrael berlini nagykövete arról biztosította a nemzetközi közösséget, hogy országának nincs szándékában újra tartósan megszállni a 2005-ben a palesztinokra hagyott Gázát. Ezt erősítette meg az izraeli kormány vasárnapi ülésén is. A 2005-ös kivonulásért nagyon sok kritika érte Ariel Saron kormányát. "Ez a hadművelet nem a terület visszafoglalását szolgálja. Az izraeli hadsereg nem marad ott" - nyilatkozta Joram Ben-Zejev.

Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén
Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén

Az izraeli katonai hadművelet, kódnevén "Öntött ólom" éppen egy hete kezdődött. A zsidó állam december 27-e óta bombázza Gázát, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb szabású akciójában. Az izraeli vezetés így próbálta garantálni a házi készítésű rakéták és gránátok hatósugarába eső területei biztonságát. Nem mellékesen a radikális Hamász hatalmát is szeretné megtörni Gáza fölött. Egyes híresztelések szerint a mérsékeltebb Fatah vezetője, Mahmud Abbász palesztin elnök is tudott előre az izraeli hadműveletekről. Erre utal többek között, hogy az egymástól elválasztott Ciszjordániát és Gázát képező palesztin területek elnöke a bombázások után Izrael kötelező elítélése mellett a Hamászt is felelőssé tette a vérontásért, mivel a vele szemben álló szervezet a tűzszünet meghosszabbítása helyett több száz kilőtt rakétával provokálta a zsidó államot. Helyi beszámolók szerint a Hamasz fegyveresei a bombázás alatt kibiztosított fegyverrel kutatták át a sérülteket ellátó kórházakat, és a helyszínen agyonlőttek minden sérült, egykori Fatah-hű hivatalnokot, mert gyanújuk szerint ők adták meg az izraeli hadseregnek a célpontok pontos koordintátit.

Ugyanakkor vasárnap Dick Cheney amerikai alelnök azt közölte, hogy Izrael sem  engedélyt, sem jóváhagyást nem kért Washingtontól, mielőtt szárazföldi támadást indított
a Hamasz iszlamista szervezet célpontjai ellen.

"Nem tudjuk pontosan, mi vár a szárazföldi egységekre Gázában"

Helyi idő szerint fél ötkor (magyar idő szerint fél négykor) kezdődött a tüzérségi támadás az iszlamista palesztin Hamasz szervezet által uralt terület ellen Bét-Hanún, Dzsabalíja és Hán-Júnisz térségében. Ez volt az első eset a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva december 27-i kezdete óta, hogy a zsidó állam hadserege tüzérségi erőket vet be.

A Hamasz száműzött vezetője, Khaled Meshaal vérontást ígért arra az esetre, ha Izrael benyomul az övezetbe.

Szombat van - mondta a város egyik legvallásosabb negyedében egy kalapos, pajeszos férfi tudósítónknak, S. Takács Andrásnak Jeruzsálemben. Ilyenkor nem hallgat rádiót, nem néz tévét, de - közölte - a hírek így is elérték. "A hadsereg egyik parancsnoka telefonált az askenazi főrabbinak, hogy imádkozzunk, mert rövid időn belül elindítják a szárazföldi hadműveletet, az izraeli hadsereg bevonul Gázába." - mondta.

Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén
Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén

- A barátomat, aki a tengerészetnél szolgál, egy hete hívták fel, hogy húsz perc múlva legyen kész, a parancsnoka jön érte - meséli szombat hajnalban Jeruzsálemben egy nemrég leszerelt katonalány. - Tegnapelőtt beszéltünk utoljára, akkor már a tengeren volt egy hadihajón a gázai övezet közelében. Éppen egy bevétesre készült, a telefonja azóta ki van kapcsolva.

- Vasárnap indulok a gázai-izraeli határhoz - mondta egy huszonéves izraeli katona péntek este. - Még nem tudom, mi lesz a dolgom, de sok lehetőség nincs...

- Amíg Gáza izraeli fennhatóság alá tartozott, legalább alagútrendszert nem építhetett magának a Hamasz - mondja egy erdélyi születesű izraeli állampolgár. - A bombák elől a föld alá bújhatnak, fegyvert csempészhetnek, és egyre messzebbre érnek a rakétáik, most már nincs is más választásunk, be kell vonulnunk.

- Nem tudjuk pontosan, mi vár a szárazföldi egységekre Gázában - mondja egy izraeli katona, aki a bombázó repülőgépek kommunikációs szoftverein dolgozik. - Azt még senki sem akarja, különösen most, a választások előtt, hogy nagy meglepetés érje a bevonuló katonákat.

- Rettenetesen nehéz és érzékeny a helyzet - sóhajt egy arab taxis Dávid tornyánál várakozva. - Másfél millió palesztin ember él a gázai övezetben, egészen rémes körülmények között, és gyerekek is meghalnak a bombázásokban.

Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén
Izraeli páncélozott löveg tüzel Gáza északi részén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.