Izrael megbékélést remél a muzulmán világgal az Obama-beszéd után

Izrael csütörtökön reményét fejezte ki, hogy Barack Obama amerikai elnök történelmi beszéde az arab-muzulmán világgal való "új megbékélés korszakához" vezet.

Az izraeli kormány közleménye szerint "Izrael békét akar, és mindent tőle telhetőt megtesz, hogy szélesítse a béke körét,  egyúttal tekintetbe véve nemzeti érdekét és mindenekelőtt a  biztonságát".

Az amerikai elnök csütörtöki kairói beszédében támogatta a palesztinoknak önálló állam létrehozására irányuló törekvését és  "tűrhetetlennek" nevezte a palesztinok helyzetét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a zsidó állam kapcsolatai megbonthatatlanok.

Az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolatok jelenleg igen kényes szakaszban vannak, miután Benjámin Netanjahu elutasította az izraeli telepek létesítésének befagyasztását és a palesztin állam elvét.

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamásszal rivális szervezet, a Fatah vezetőjének szóvivője, Nabíl Abu Rudeina szerint "Obama beszédének a palesztin kérdésre vonatkozó része fontos lépés az új nyitásban".

"Arról tanúskodik, hogy a palesztin kérdéssel kapcsolatos amerikai politika új és különbözik az előzőtől" - tette hozzá Abbász álláspontját ismertetve.

A Hamász iszlamista szervezet szóvivője előzőleg úgy foglalt állást, hogy Obama elnöknek a muzulmán világhoz intézett csütörtöki beszédében "kézzelfogható változás" érzékelhető, de vannak benne ellentmondások is.

Fauzi Bargúm többek között kifogásolta, hogy bár elismerte, hogy a Hamász élvezi a palesztin nép egy részének támogatását, Obama nem szólított fel a demokratikusan megválasztott Hamász legitimitásának tiszteletben tartására, és "nem kért bocsánatot az Irakot és Afganisztánt leromboló téves politikákért".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.