Izrael már beenged autókat Gázába

Izrael hétfőn engedélyezte autók bevitelét a Gázai övezetbe, első alkalommal azt követően, hogy a radikális iszlám szervezet, a Hamász megszerezte az övezet fölötti ellenőrzést.

Öt új és 15 használt, Dél-Koreából és Németországból származó gépkocsi gördült át az izraeli fennhatóságú Kerem Salom határátkelőn. Izrael három éve szigorított a gázai kereskedelmi embargón, amelyet idén júniusban azt követően enyhített, hogy óriási nemzetközi tiltakozást váltott ki a Gázába tartó segélykonvoj egyik török hajójának megtámadásával. Az akcióban kilenc török aktivista meghalt.

Eddig csak a csempészalagutakon jutottak be autók Egyiptomból a gázai övezetbe. A behozott autók - idén már kétszáz - kereskedők szerint az eredeti érték dupláján cserélnek gazdát. Iszmail al-Nakhala, a gázai gépjármű-kereskedők szövetségének vezetője szerint az embargó beszüntetése csökkenti majd az autóárakat. A gázai közlekedési minisztérium szerint 65 ezer bejegyzett autót tartanak nyilván, vagyis 23 lakosra jut egy jármű.

Izrael továbbra is fenntart behozatali tilalmat mintegy 3000 árucikkre, amelyről azt állítja, hogy a Hamász fegyvereket vagy védekezési eszközöket készíthetne belőlük. Tilos ezek kivitele is.

Palesztin hivatalos források beszámoltak egy másik korlátozásenyhítő intézkedésről is. Eszerint a Ciszjordániában székelő, a Hamásszal rivalizáló Palesztin Hatóság (PH) alkalmazottai októbertől dolgozhatnak majd a Kerem Salom átkelőn. A Hamász nem ért egyet a lépéssel, mert szerinte azt a hamis benyomást ébreszti, mintha palesztin kézben lenne a határállomás. A PH azonban figyelmen kívül hagyja a Hamász ellenzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.