Izrael lezárta az eilati repülőteret

Biztonsági aggályok miatt a Sínai-félszigeten lévő legikikötő nem fogad és nem indít járatokat.

Csütörtökön késő délután az izraeli hatóságok lezárták a Sínai-félszigeten, az egyiptomi határnál lévő Eilat repülőterét – írja a Reuters. Az intézkedésre biztonsági aggályok miatt a hadsereg, az IDF adott utasítást, és azt jelenti, hogy a légikikötő jelenleg nem fogad és nem is indít járatokat.

A Sínai-félszigeten sok a szélsőséges iszlamista: szerdán az egyiptomi hadsereg közleményben jelentette be, hogy a július 5-én, Mohamed Murszi elnök eltávolítása után két nappal indított hadműveletekben eddig ötven szélsőségest megöltek és mintegy százat letartóztattak a félszigeten, Izrael pedig egy hónapja emelt a biztonsági készültségen, és még több rakétával kezdte el védeni a déli határokat. A 250 kilométeres határszakaszon az izraeliek pár hónapja biztonsági kerítést is felhúztak, amely Eilattól egészen Gázáig tart. Nem képzelt fenyegetettségről van szó: júliusban rakétát is kilőttek Izraelre Sínai-félszigetről.

A zsidó állam kiemelt figyelmet fordít Egyiptomra és a szélsőségeseire azóta, hogy a korábbi elnök, Hoszni Mubarak rezsimjét elsöpörte a szomszéd országot tavalyelőtt  elérő arab tavasz. Az, hogy Murszi nem lép fel kellő eréllyel a szélsőségesek ellen, Abdel Fatah al-Sziszi tábornok és védelmi miniszter egyik fő érve volt a július 3-án végrehajtott puccs mellett. A konzervatív iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség támogatását élvező elnök azóta is a hadsereg házi őrizetében van.

Az eilati légikikötő lezárását egyébként főleg azok a turisták szenvedik meg, akiknek a nagy többsége repülővel, főleg búvárkodni és vonuló madarakat nézni utazik el a Vörös-tenger partján fekvő izraeli városba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.