Izrael lerasszistázta az Európa Tanács körülmetélésről szóló határozatát

Izrael "rasszistának" és "vallásellenesnek" nevezte az Európa Tanács egyik határozatát, amely a körülmetélés szabályozására szólítja fel tagállamait.

Izrael "rasszistának" és "vallásellenesnek" nevezte az Európa Tanács egyik határozatát, amely a körülmetélés szabályozására szólítja fel 47 tagállamát, közli az AFP. Eszerint a rituális körülmetélést - amelyet gyakran hajtanak végre zsidó és muzulmán fiúkon - az illetékeseknek a legkorszerűbb orvosi és egészségügyi feltételek között kellene elvégezniük.

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet dokumentuma "párbeszédre szólítja fel az orvosokat és a vallási képviselőket azért, hogy felhagyjanak olyan hagyományos módszerekkel, amelyek nem szolgálják a gyermek érdekét, és nem felelnek meg az orvostudomány legutóbbi állásának".

Az izraeli külügyminisztérium elítélte a határozatot - amelyre a keddi döntés során 77-en igent, 19-en nem mondtak, 12-en pedig tartózkodtak -, mondván, az a "rasszista trendeket" erősíti. Izrael azonnal felszólította a Tanácsot, hogy érvénytelenítse a dokumentumot. "Az, hogy a körülmetélés károsítja a fiúk egészségét és testét, hamis állítás, semmiféle tudományos bizonyíték nincs rá. Ez a határozat erkölcsi foltot hagy az Európa Tanácson, a gyűlöletet és a rasszista trendeket erősíti Európában" - állítja a minisztérium.

Izrael azt is sérelmezte, hogy a határozatban egy kalap alá vették a körülmetélést és a lányok nemi szervének megcsonkítását. A minisztérium indoklása szerint a körülmetélés ősi vallási hagyomány, míg a lányok megcsonkítása barbár és elítélendő. Marlene Rupprecht, a határozat előkészítője tagadja, hogy a kettőt összehasonlították volna. Elmondása szerint "különböző kategóriákat állítottak fel a gyermek testi integritásának megsértésére", ezeket elhatárolták egymástól, és nem mosták őket össze. Ráadásul a dokumentumnak nem az a célja, hogy stigmatizálja a vallási közösségeket, hanem hogy vitára szólítson a gyermekek testét illető jogokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.