Izrael korlátozni akarja a svéd újságírókat

Tovább gyűrűzik az Aftonbladet napilapban megjelent cikk nyomán kitört svéd-izraeli botrány. Izrael bejelentette, hogy szűkíteni kívánja a svéd újságírók mozgásterét az országban, és "keményen" korlátozni fogja belépésüket is az országba.

Tel-Aviv tervezett intézkedése a szombaton megjelent Aftonbladet-cikkre adott válasz. A svéd napilap arról írt, hogy izraeli katonák halott palesztinok holttestéből szerveket operáltatnak ki és azokkal kereskednek.

Izrael - személyesen Benjamin Netanjahu miniszterelnök - azt követeli, hogy a svéd kormány itélje el a cikk tartalmát és határolódjon el tőle, amit Carl Bildt külügyminiszter és Fredrik Reinfeldt miniszterelnök a svéd alkotmányra való hivatkozással egyaránt megtagadott. A svéd kormány az alaptörvény értelmében nem itélhet el Svédországban megjelent újságcikkeket.

A Svenska Journalistförbundet (Svéd Újságírószövetség) az ügy kapcsán tiltakozó levelet adott át a stockholmi izraeli nagykövetségnek, amelyben elítéli a tagjait sújtó kollektív elbánást.

Nem tetszik Izraelnek a másik skandináv ország, Norvégia magatartása sem. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter felrója a norvég kormánynak, hogy megemlékezik Knut Hamsun Nobel-díjas író (1859-1952) születésnapjáról - írja hétfői számában a Háárec című izraeli újság.

- Döbbenten értesültem róla, hogy a norvég kormány úgy döntött, megemlékezik (Knut) Hamsun író születésének 150. évfordulójáról, aki a nácik csodálója volt - jelentette ki Liberman vasárnap este nyilvánosan a lap szerint. - 1943-ban Hamsun felajánlotta 1920-ban kapott irodalmi Nobel-díját Joseph Goebbelsnek (Hitler propagandafőnökének), és még Hitlert is dicsőítette, bizonygatva, hogy az emberiségért harcol.

Norvégia augusztus elején bélyeget adott ki és múzeumot avatott fel az író tiszteletére a kerek évforduló alkalmából. A második világháború után Hamsun kegyvesztett lett náci rokonszenvei miatt, de azután fokozatosan rehabilitálták. Legismertebb regényei Az anyaföld áldása és az Éhség.

Liberman amiatt is bírálta vasárnap Norvégiát, hogy az ENSZ áprilisban tartott rasszizmusellenes értekezletén nem bojkottálta az antiszemita kirohanásairól ismert Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő felszólalását.

Izraeli katonák egy bekötött szemű palesztin fogollyal a gázai határhoz közeli Nahal-Oz kibucnál
Israeli soldiers escort a blindfolded Palestinian man who had escaped to the border with Israel at a military base near Kibbutz Nahal-Oz, just outside the Gaza Strip, August 2, 2008. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.