Izrael kőkemény biztosítékokat akar

A zsidó állam csak konkrét amerikai biztonsági garanciák fejében hajlandó lemondani egy iráni atomlétesítmények elleni egyoldalú támadásról.

Izrael számára csak a végső eszköz a légicsapás, amelyhez akkor nyúlnak, ha semmi mással nem lehet eltéríteni Iránt a nukleáris programjától - fogalmazta meg a The New York Times internetes oldalán csütörtökön az izraeli katonai hírszerzés egyik korábbi főnöke.

Amosz Jadlin szerint a döntés pillanata akkor jön el, amikor már a küszöbön áll az iráni létesítmények elrejtése egy sikerrel járó támadás elől. A probléma a támadáshoz Izraelnek és Amerikának rendelkezésére álló idő eltérésében van. Az Egyesült Államokkal szemben Izrael nincs biztonságos távolságban Irántól, és nem rendelkezik az amerikai légierő modern bombázóival és vadászgépeivel sem. Amerika végre tud hajtani egy nagy légi hadjáratot a lopakodó technológia és óriási mennyiségű robbanószer alkalmazásával, nagy mélységbe lehatoló bombákkal, azaz messze többre képes, mint amit Izrael elérhet a saját arzenáljával.

Ez több időt ad Amerikának, mint Izraelnek annak meghatározására, hogy elérkezett-e már a döntés pillanata. Amint ez a pillanat közeledik, az eltérő amerikai és izraeli álláspont feszültségforrássá válik. Azt kérni az izraeli vezetőktől, hogy alkalmazkodjanak az amerikai menetrendhez, és ezzel hagyják elmúlni a saját izraeli csapáshoz alkalmas időpontot, azt jelenti, hogy gyakorlatilag Washingtonra bízzák Izrael biztonságát. Ez óriási bizalmat követel meg az iráni atombombával szembenéző izraeliektől.

Kőkemény biztosítékra van szükség az Egyesült Államok részéről arra nézve, hogy ha Izrael tartózkodik a cselekvéstől, amikor még megteheti, akkor az amerikaiak - ha minden kötél szakad - maguk akadályozzák meg az iráni nukleáris hatalom létrejöttét - írta Amosz Jadlin, aki pilótaként 1981-ben részt vett az iraki Ozirak atomreaktor lebombázásában.

Az írást Barack Obama amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfői washingtoni találkozója elé időzítették.

Benjamin Netanjahu és Barack Obama tavaly az ENSZ-ben. Amerikai kézbe kerülhet Izrael biztonsága
U.S. President Barack Obama meets Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu at the United Nations in New York September 21, 2011. Netanyahu said Wednesday that direct negotiation was the only way to achieve a stable Middle East peace and the Palestinian effort to secure U.N. recognition of statehood ''will not succeed.'' REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.