Izrael kevés Irán megtámadásához?

Az iráni nukleáris objektumok megsemmisítéséhez összehasonlíthatatlanul nagyobb katonai képesség szükséges, mint az iraki és a szíriai reaktorokat 1981-ben, illetve 2007-ben leromboló izraeli "sebészeti" csapásokhoz, és nem biztos, hogy Izrael rendelkezik ilyennel - írta hétfői számában a The New York Times amerikai védelmi tisztségviselőkre és a Pentagonhoz közel álló szakértőkre hivatkozva.

A lap megállapítja: ha Izrael Irán megtámadása mellett döntene, akkor pilótáinak több mint 1600 kilométert kellene megtenniük barátinak nem minősülő terület fölött, újra kellene tankolniuk, le kellene küzdeniük az iráni légvédelmet, egy időben több földalatti célpontot is kellene támadniuk, amihez  legkevesebb száz repülőgép bevetése szükséges. Michael V. Hayden, a CIA volt igazgatója szerint "meghaladja Izrael képességét" az, hogy komolyan visszavesse Irán nukleáris programját.

Daher Rashed, az Eötvös Loránd Tudományegyetem arab tanszékének tanársegédje szerint Iránnak nem áll érdekében, hogy katonai konfliktusba bonyolódjon, a legsürgetőbb számára az, hogy rendeződjön a helyzet Szíriában, így helyreálljon a szövetsége az országgal. A szakértő hétfőn a távirati irodának azt mondta, Iránnak az atomprogram a politikai nyomásgyakorlás eszközét jelenti. A térségben kiélezett harc folyik a vezető szerepért a nyugati erők és Izrael, illetve Irán között - mutatott rá, hozzátéve: ebben a harcban Iránnak komoly előnyt adhatna a sikeres atomprogram, hiszen akkor más feltételekkel ülhetne tárgyalóasztalhoz. Véleménye szerint Irán azért is ragaszkodik az atomprogramjához, mert szükség esetén elrettentésként is használhatja az országot érő fenyegetések elhárítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.