'Izrael fenntartja magának az önvédelem jogát'

Izrael visszautasította pénteken az ENSZ Közgyűlésének határozatát, amely az év eleji gázai konfliktusban elkövetett állítólagos háborús bűnök kivizsgálására szólítja fel a feleket, s a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak minősítette a testület döntését.

A csütörtöki szavazásra reagálva, az izraeli külügyminisztérium nyilatkozatban szögezte le, hogy Izrael "fenntartja magának az önvédelem jogát", és a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy "megvédje állampolgárainak életét a nemzetközi terrorizmus fenyegető veszedelmétől".

A közgyűlési határozat, amely helybenhagyta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában három hete elfogadott jelentést, nem kötelező érvényű, s aligha kényszeríti rá akár a zsidó államot, akár a Gázai övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász szervezetet az abban foglalt megállapítások kivizsgálására. Izrael ennek ellenére felháborodottan reagált a Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette vizsgáló bizottság megállapításaira, úgy kezelve a dokumentumot, mint az arab országok kísérletét hadserege és politikusai jó hírének aláásására.

"Izrael visszautasítja az ENSZ-közgyűlés határozatát, amely teljességgel figyelmen kívül hagyja a térség valódi helyzetét, amellyel Izraelnek szembesülnie kell" - fogalmaz a Jigal Palmor szóvivő által ismertetett külügyminisztériumi nyilatkozat.

Palmor emellett hangoztatta, hogy Izrael "a határozat akármelyik felbujtójánál magasabb katonai és erkölcsi normákról tett tanúbizonyságot" a december-januári háború során. A konfliktusban több mint 1300 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Hozzátette még, országa bizonyos bátorságot merített abból, hogy a tagállamok nagy számban nemmel szavaztak vagy tartózkodtak, ami megmutatta, hogy a határozat "nem élvezi az erkölcsi többség támogatását".

Az ENSZ-közgyűlés 114 ország által - 18 nem szavazat és 44 tartózkodás ellenében - elfogadott határozata követeli Izraeltől és a palesztinoktól, hogy három hónapon belül folytassanak le "független és hitelt érdemlő" vizsgálatot a jelentésben feltüntetett háborús bűncselekményekkel összefüggésben. Az alapját képező Goldstone-jelentés mindkét felet elmarasztalta a konfliktusban elkövetett állítólagos bűnökért, keményebben ostorozva ugyanakkor Izraelt, amely elutasította, hogy együttműködjön a dél-afrikai bíró vezette vizsgálatban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.