Izrael feltartóztatott egy Gázába tartó finn hajót

Az izraeli haditengerészet feltartóztatott egy palesztinbarát aktivistákat szállító finn hajót, amely a Gázai övezet blokádját áttörve próbált bejutni palesztin területre.

Az Estelle finn hajó október 7-én indult Nápolyból körülbelül húsz külföldivel a fedélzetén. A cementet és egészségügyi felszerelést szállító szkúnert többször is felszólították, hogy ne közelítsen a partokhoz, de a hajó ezt figyelmen kívül hagyta. A hajó harminc tengeri mérföldre volt Gáza partjaitól, amikor Izrael feltartóztatta, és a tengerészek átszálltak a hajó fedélzetére, majd a szkúnert az izraeli Ashdod kikötőjébe irányították. Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy az akcióban senki sem sérült meg.

Nem ez volt az első alkalom, hogy palesztinbarát aktivisták megpróbáltak bejutni palesztin területre. A legutóbbi eset két éve történt. Az incidens során kilenc török aktivista halt meg, amikor az izraeli haditengerészet rajtaütött a blokádot áttörni próbáló flotta egyik hajóján.

A Gázai övezet azóta áll izraeli blokád alatt, hogy az iszlamista Hamász 2007-ben átvette a hatalmat a terület felett. Az ott élők szerint a blokáddal csak a helyieket büntetik, Izrael szerint viszont így akadályozzák meg, hogy fegyvert szállítsanak a területre, és így tudnak nyomást gyakorolni a Hamászra is. 2010-ben Izrael lazított a feltételeken, azóta sokkal könnyebben lehet élelmiszert bevinni a területre, az építkezéshez szükséges alapanyagok – például cement – viszont még most is nehezen kerülnek be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.