Izrael enyhít a gázai blokádon

Élelmiszert, játékokat, konyhai eszközöket, matracokat és törülközőket szabadon lehet ezután Gázába szállítani. Izrael enyhít az övezet három éve tartó blokádján. A könnyítések a szárazföldi átkelőkre vonatkoznak; a tengeri blokád változatlan marad. A Hamasz teljes nyitást követel

Izrael enyhít a Gázai övezet köré vont szárazföldi blokádon – jelentette be csütörtökön a miniszterelnöki hivatal. A biztonsági kabinet döntése értelmében a lakosság számára mindennapi szükségleti cikkeket, valamint a nemzetközi ellenőrzés alatt álló civil projektekhez szükséges anyagokat engednek be a palesztin területre – írta az MTI. Arról nem közöltek pontos listát, milyen szállítmányok bejuttatását engedélyezik az izraeli hatóságok. A biztonsági kabinet egyúttal jelezte: a rakományokat változatlanul szigorúan ellenőrzik, hogy megelőzzék a fegyverek bejutását az övezetbe. A gázai övezetbe eddig is érkeztek segélyszállítmányok, a nemzetközi szervezetek szerint ezek azonban nem elegendőek a lakosság ellátásához.

A döntést azután jelentették be, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tárgyalt Tony Blair volt brit miniszterelnökkel, a közel-keleti kvartett (az EU, az USA, Oroszország és az ENSZ) különmegbízottjával.

Raed Fattouh, a Gázába irányuló szállítmányok koordinátora szerint a könnyítés többek közt az élelmiszerekre, játékokra, konyhai eszközökre és irodaszerekre vonatkozik – írta a Reuters. Az építőanyagok kereskedelmi célú bevitele azonban továbbra is tilos, mivel Izrael szerint a betont és acélt a Hamasz katonai létesítmények építésére használná fel. Gázában másfél millióan laknak, közülük egymillióan szorulnak a nemzetközi szervezetek segélyeire. A 2008 decemberében kirobbant izraeli-gázai konfliktusban a lakóházak többsége romba dőlt. Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik azért, hogy oldja fel a blokádot. E hangok akkor erősödtek fel, amikor május végén izraeli kommandósok megszállták a Mavi Marmara nevű, a blokádot áttörni készülő segélyszállító hajót, és megöltek kilenc török állampolgárt.

A Palesztin Hatóság elégedetlen a részleges enyhítéssel. – Mahmúd Abbász palesztin elnök a gázai blokád teljes feloldását követeli – közölte Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. – Az embargó valódi felszámolását követeljük, nem csak kozmetikázást – mondta Szalah Bardawil Hamasz-képviselő. – Az áruknak és embereknek szabadon kell áramlaniuk a határon. Különösen építőanyagokra van szüksége Gázának – idézte a Reuters Szami Abu Zuhrit, a Hamasz szóvivőjét.

Az Európai Unió külügyi főképviselője üdvözölte az izraeli kormány döntését. Catherine Ashton hangsúlyozta azonban, hogy az elvi határozatot mielőbb a gyakorlatba is át kell ültetni. A hét elején az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatban követelték Izraeltől a Gázai övezet „azonnali, tartós és feltétel nélküli” megnyitását.

A Hamasz összezár, és teljes nyitást követel – a szervezet katonái gyakorlatoznak Gázában.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.