Izrael elismerné a palesztin államot, ha Irán lemond az atomprogramról

Izrael kész lenne megállapodni a palesztin állam létrehozásáról, ha az Egyesült Államok eléri az iráni nukleáris fejlesztési program leállítását - írta amerikai és izraeli forrásait idézve a Sunday Times.

A vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezzel a javaslattal érkezik hétfőn Washingtonba. A The Sunday Times - amelynek hagyományosan megbízható hírforrásai vannak izraeli katonai, biztonságpolitikai és hírszerzési körökben - idézi Netanjahu egyik legközelebbi tanácsadóját, aki szerint az izraeli kormányfő „elvben beleegyezett” a palesztin állam létrehozásába, kész kivonulni Ciszjordánia legnagyobb részéről és hajlandó kompromisszumra Jeruzsálem kérdésében is. A brit lap izraeli forrásai szerint azonban Netanjahu mindezek fejében ragaszkodik az iráni hasadóanyag-dúsítási program és a nukleáris töltetek előállítását célzó fejlesztési tevékenység leállításához, valamint a 2400 kilométernél nagyobb hatótávolságú iráni ballisztikus rakéták felszámolásához.

A Sunday Times által idézett izraeli források szerint Netanjahu e követeléseit hallgatólagosan több arab ország is támogatja. Szaúd-Arábia teljes mértékben Izrael oldalán áll a katonai célú iráni atomprogram felszámolását célzó intézkedések kérdésében, és Barack Obama amerikai elnök ezt személyesen is hallani fogja, amikor ebben a hónapban Rijádba látogat - fogalmazott a brit lap egyik izraeli forrása. A lap értesülése szerint az izraeliek titkos tárgyalásokat folytatnak szaúdi tisztségviselőkkel Irán ügyében.

A Sunday Times néhány hete olyan értesülést is közölt, hogy Szaúd-Arábia hozzájárulását adta izraeli harci repülőgépek átrepüléséhez szaúdi terület felett Irán elleni izraeli támadás esetén. A brit lap akkoriban idézett forrásai szerint Izrael és Szaúd-Arábia kész ennél is sokkal tovább menni az együttműködésben, mivel a szunnita szaúdi királyságot legalább annyira aggasztják a síita Irán nukleáris fejlesztési ambíciói, mint Izraelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.