Izrael elengedte a palesztin foglyok első csoportját

Az összesen száznégyből ma huszonhatan mehettek. A legtöbben húsz évet ültek gyilkosságért vagy merényletekért.

Kedd este Izrael lengedte azoknak a palesztin fogylyoknak az első csoportját, akik a békefolyamat felé tett gesztusként részesülnek amnesztiában. Az összesen száznégyből ma 26 fogoly nyerte vissza a szabadságát: tizennégyen Ciszjordániába mentek, egyenesen arra az ünnepségre, amelyet miattuk rendezett a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah és a Palesztin Hatóság, a többieket viszont Gázába vitték, ahol a Fatahhal rivális szélsőséges szervezet, a Hamász irányít.

John Kerry amerikai külügyminiszter éfisze alatt Izrael nemrég kezdte újra a béketárgyalásokat Palesztin Hatósággal. A két fél pár hete először Washingtonban egyeztetett közvetlenül azóta, hogy 2010 szeptemberében a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepépítkezések miatt a palesztin küldöttség felállt a tárgyalóasztaltól asztaltól. A palesztinok azóta is mondják, hogy a béke feltétele az új építkezésekre meghirdetett moratórium, aminek ellenére Izrael vasárnap 1187 új ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi lakásra írt ki tendert. Bár ezt palesztinok mély felhördüléssel fogadták, Kerry azt állítja, hogy Abbaszék ettől függetlenül tartani fogják magukat a tárgyalási menetrendhez, amely szerint a Cipi Livni igazágügyi miniszter vezette izraeli és a Szaeb Erekat főtárgyaló vezette palesztin delegáció szerdán Jeruzsálemben fog asztalhoz ülni.

Ami a ma elengedett és még szabadulásra váró palesztin foglyokat illeti, Izraelben nagy a düh, hiszen a foglyok között akad, aki húsz éve ült börtönben gyilkosságért vagy merényletek miatt. Mindannyiukat 1993 előtt elkövetett bűncselekményekért ítéltélel, a legtöbbjüknek így vagy úgy, de vér tapad a kezéhez. Az első 26 palesztin fogoly nevét Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya még vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy az áldozatok hozzátartozói fellebbezhessenek. Néhányan fellebbeztek is, de az izraeli legfelsőbb bíróság a beadványok mindegyikét elutasította.

Amíg azonban  Izraelben nagyrészt terroristáknak tartják ezeket a foglyokat, a palesztinok nemzeti hősként néznek rájuk. Kedden a gázai és a ciszjordániai határon is ünneplő tömeg fogadta azokat az elsötétített ablakú minibuszokat, amelyekkel elszállították őket a börtönből. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.