Izrael elengedett még 26 palesztin foglyot

A szabadlábra került a palesztinok ahhoz a 104 fős csoporthoz tartoznak, amelynek az elengedéséről az izraeli kormány júliusban döntött, hogy három év szünet után újrakezdődhessenek az izraeli-palesztin béketárgyalások.

Palesztin foglyokat bocsátott szabadon Izrael. Keddre virradó éjjel 26 olyan rab nyerte vissza szabadságát, akit még az 1993-as oslói békemegállapodás előtt ítéltek el különféle bűncselekményekért. A foglyok 19-28 év közötti börtönbüntetést töltöttek le, közülük többen gyilkosságért ültek el. Az izraeli áldozatok hozzátartozóink fellebbezését a legfelsőbb bíróság elutasította.

A szabadlábra került a palesztinok ahhoz a 104 fős csoporthoz tartoznak, amelynek az elengedéséről az izraeli kormány júliusban döntött „jóindulata kifejezéseként”, hogy hároméves szünet után ismét megkezdődhessenek az izraeli-palesztin béketárgyalások. Ez előtt két, ugyancsak 26 fős csoportot engedtek szabadon az izraeli hatóságok azzal a feltétellel, hogy ha ismét bűncselekményeket követek el, akkor visszakerülnek a börtönbe, és le kell tölteniük a még hátralévő büntetésüket.

A keddre virradóan szabadon engedettek hozzátartozóik üdvrivalgása, illetve ünneplése közepette érkeztek nagyobb részt Ciszjordániába, néhányan pedig a Gázai övezetbe, illetve Kelet-Jeruzsálembe.

Az izraeli sajtó a múlt héten írta meg, hogy palesztin foglyok újabb csoportjának elengedése után ismét bejelentés várható a ciszjordániai telepes kolóniák további bővítéséről. Eszerint az izraeli kabinet állítólag új építkezéseket hirdet meg, amire borítékolhatóan tiltakozás lesz a válasz a Palesztin Hatóság részéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.