Izrael Dubajban likvidált egy Hamász-parancsnokot

Mahmúd al-Mabhúhot január 20-án ölték meg az egyesült arab emírségekbeli város egyik hoteljében. A hivatalos gyanú szerint európai útlevéllel rendelkező elkövetők először elkábították, majd megfojtották áldozatukat.

Izrael Dubajban végzett a Hamász egyik tekintélyes katonai parancsnokával – jelentette be a palesztin radikális szervezet egyik tisztségviselője.

Mahmúd al-Mabhúh alapítója és prominens tagja volt a szervezet katonai szárnyának, az Ezzedín al-Kasszám Brigádoknak. 1989 óta Szíriában élt, és a megölése előtti napon érkezett Dubajba. Egyelőre azt sem tudják, milyen módszerrel végeztek vele - mondta el Izzat ar-Risk a Hamász egyik tisztviselője a Reuters brit hírügynökségnek. Hivatalosan egy „európai útlevelekkel rendelkező bűnözői csoportot” gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésével, ez a csoport azonban még azelőtt elhagyta a várost, hogy Mabhúh haláláról a helyi hatóságok tudomást szereztek volna. A január 20-án végrehajtott gyilkosság előtt állítólag napok óta követték áldozatukat.

A Palesztin Tájékoztatási Központ honlapjára feltett közleményében a Hamász a gyanús körülmények nyomán Izraelt teszi felelőssé a gyilkosságért, és azt hangoztatja, hogy „a megfelelő pillanatban visszavág e cionista bűntettért”. David Baker izraeli kormányszóvivő nem fűzött megjegyzést a hírhez, összhangban az Izrael által hasonló esetekben követett hallgatással.

Bár a Hamász a gyilkosságról nem árult el részleteket, a családtól kiszivárgott információk szerint Mabhúh halálát valószínűleg egy, a fejét érő elektromos sokk okozta. A vizsgálatokat végző francia laboratórium fojtogatás nyomait is felfedezte a holttesten. Bátyja, Fajek al-Mabhúh szerint fivére felelt a Hamász fegyverellátásáért, dubaji útjára is egy körvonalazódó fegyverüzlet jegyében került sor – álnéven. Ennek kapcsán az Egyesült Arab Emírségek rendőrfőnöke, Dahi Kalfan megjegyezte, ha tudtak volna Mabhúh jelenlétéről, meg is védték volna. Likvidálására egyébként nem ez volt az első kísérlet: néhány hónappal ezelőtt mérgezési tünetekkel, kómában szállították egy damaszkuszi kórházba.

Az ötvenéves férfi – aki a Gázai övezetben született, de már több mint húsz éve Damaszkuszban élt – szervezte meg két izraeli katona elrablását 1989-ben, az első palesztin intifáda idején, hogy kicseréljék őket palesztin foglyokra. Az izraeliek többször is bebörtönözték, gázai házát lerombolták. Mabhúh az egyik alapítója volt a Hamász katonai szárnyának, amely támadások és öngyilkos merényletek százait hajtotta végre izraeliek és izraeli célpontok ellen. Közeli munkatársa volt a radikális palesztin szervezet damaszkuszi száműzetésben élő szellemi vezetőjének, Háled Mesálnak, aki búcsúztató beszédében „nagy emberként” emlékezett meg Mabhúhról. – Harminc éven át kérlelhetetlenül harcolt az izraeliek ellen. De ne örvendezzetek, ti cionisták. Megöltétek őt, fiai és leányai viszont ugyanolyan elszántsággal veszik fel a küzdelmet – üzente száműzetéséből Mesál annak a több ezer palesztinnak is, aki a jarmuki palesztin menekülttáborban részt vett Mabhúh temetésen.

Izrael célzott támadásoknak nevezi a Mabhúh meggyilkolásához hasonló akciókat, amelyeknek az évtizedek során  Hamász több tekintélyes vezetője is áldozatul esett már. 2004-ben Ahmed Jaszin sejket, a Hamász alapítóját likvidálták egy gázai helikopteres támadásban, alig néhány hónappal később pedig azz iszlamista szervezet gázai vezetőjének, Abdel Aziz al-Rantisszinak a kocsiját érte fatális rakétatalálat.

Mahmúd al-Mabhúh édesapja fia fényképével
Father of senior Hamas military commander Mahmoud al-Mabhouh poses with his son's picture at his family house in the northern Gaza Strip January 29, 2010. Israel assassinated al-Mabhouh, who played a major role in a Palestinian uprising in the 1980s, in Dubai, an official in the Islamist group said on Friday. Israeli officials had no immediate comment. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.