Izrael bocsánatot kér a gázai flottilla-akció miatt?

David Petraeus CIA-igazgató nemrég Isztambulba és Tel-Avivba is elment, hogy enyhítse a feszültséget a két regionális szövetségese között.

David Petraeusnak más célja is volt azon kívül, hogy Szíriáról tárgyaljon az Egyesült Államok két regionális szövetségesével – írja a Radikal a CIA-igazgató isztambuli és tel-avivi útjáról. A baloldali török lap szerint ez a másik cél az volt, hogy kilendítse a holtpontról a török–izraeli viszonyt, amely két évvel az után sem javul, hogy egy izraeli kommandó rátámadt a blokád alatt lévő Gázába tartó segélyflottillára, és az vezérhajó, a Mavi Mamara fedélzetén végzett kilenc palesztin-szimpatizáns török aktivistával. Petraeus állítólag bocsánatkérésre akarja rávenni Izraelt a kommandós akció miatt, hogy a Szíriában zajló polgárháború és a Bassár el-Aszad elnök eltávolítására tett kísérletek árnyékában Washingtonnak ne kelljen többé a két szövetségese viszályával is foglalkoznia. Ehhez Petraeus fő érve a korábbi példa, amikor az Egyesült Államok is bocsánatot kért 24 pakisztáni katona halála miatt.

A Radikal felvetését nemcsak az támasztja alá, hogy a CIA-igazgató az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy Isztambul után benéz Tel-Avivba is, hanem hogy a látogatásra elkísérte John McCain és Joe Lieberman is. A két szenátor szívélyes viszonyban van Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel kormányával. Az üzenet világos: „A Közel-Kelet forrong. Nagy a bizonytalanság. A flottilla-ügy senkinek az érdekét nem szolgálja. Kérjetek bocsánatot Törökországtól, ahogy mi is bocsánatot kértünk Pakisztántól a 24 katona megölése után”.

Amikor az ügy miatt korábban Ankara követelt bocsánatkérést, Tel-Aviv elutasítóan reagált. Most talán a szír konfliktus tehet róla, hogy az izraeli kormány állítólag most már nyitott arra, hogy bocsánatot kérjen Törökországtól – vélik megfigyelők. Erre utal legalábbis, hogy Petraeusék látogatása után a Jediót Ahronót izraeli lap is megszellőztette, amerikai mintára Avigdor Lieberman külügyminiszter kész közleményben bocsánatot kérni a törököktől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.