Izrael behívta tartalékosait

Tartalékosokat is bevet az izraeli hadsereg, amely, szóvivője szerint, egyre közelebb van a kitűzött cél eléréséhez. A győzelmet azonban nem a hadsereg kiáltja ki, főleg hogy a Hamaáz kíméletlen ellenség, mondta.

Ishai David, az izraeli hadsereg szóvivője szerint a 17. napon is az alagutak felszámolása, a fegyverraktárak felkutatása érdekében folytatták tovább a megkezdett hadműveleteket.

"Több tucat alagutat fedeztünk fel, több tonna robbanószert lefoglaltunk, s a házak, iskolák, mecsetek alatti alagutak mellett felfedeztük, hogy előkészítették egy állatkert és mellette egy iskola felrobbantását is," mondta. "Úgy tervezték, hogy ezen a helyen több száz katonát egyszerre repítenek az égbe."

Bevetették a tartalékosokat is, de David szerint ezzel nem kezdődött meg a háború harmadik szakasza. A szóvivő elutasítja a hadműveletek szakaszokra osztását. "Egységes egészként tekintünk tevékenységünkre," mondta. A tartalékosok a rendes állomány támogatására kapcsolódtak be, ugyanis néha fel kell frissítenünk a megfáradt erőket."

A katonai szakértők szerint a legnehezebb jelenleg az egy helyben maradás lehet, mert a gerillák kiismerik a haderők szokásait. "Az egy helyben állás nagyon veszélyes, hiszen jól képzett harcosokkal állunk szemben," mondta David. "Sokat tanultak a Hezbollahtól és Irántól. Tudják, mit tesznek. De mi is két és fél éve az ilyen típusú hadviselésre készültünk.

Meg lehet-e egyáltalán nyerni egy ilyen típusú gerillaháborút? "A háború egy folyamat, amit végig kell csinálni. Eddig nagyon szépen haladtunk, s elértük céljainkat," mondta. "A győzelmet viszont nem a hadsereg dolga kikiáltani. A Hamasz cinikusan felhasználja a civil intézmények, a kórházak, a mecsetek, az iskolák védettségét. Civil gépjárműveken közlekednek, levették az egyenruháikat, s a civilekkel teli házak alatt kiásott alagutakba húzódnak előlünk. Mindent elkövetünk, hogy ne ártsunk az ártatlan polgároknak, s ez igen súlyos kihívást jelent számunkra. Sajnos kétségtelenül ártatlanok is megsérülnek, mert visszalövünk oda, ahonnan lőnek ránk, s erre jogunk is van."

A Hamász vezérkara az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a Shifa kórház alatt rejtőzködik. David sem megerősíteni, sem megcáfolni em volt hajlandó ezt.

Peter Lerner, a hadsereg humanitárius ügyeirért felelős őrnagya szerint hétfőn Kerem Shalomi átkelőnél 105 teherautó, a Karni átkelőnél pedig 60 teherautó segély haladt be a gázai övezetbe. Ezen a napon 10-13 óráig szüneteltette Izrael a harcokat, de a Hamasz ekkor is kilőtt rakétákat- állítja.

 

Lerombolt házából hozza el ingóságait egy palesztin férfi Rafahban
Lerombolt házából hozza el ingóságait egy palesztin férfi Rafahban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.