Izrael befejezte a kivonulást

Az utolsó izraeli katona is elhagyta szerda hajnalra a Gázai övezetet, a hadseregben állítólag belső vizsgálat indult háborús bűntettek gyanúja miatt. Az élelmiszer és gyógyszerszállítmányokat már beengedik, az ENSZ viszont azt szeretné, ha elkezdődhetne az újjáépítés is. Egy szakértői jelentés szerint az izraelieknek és a palesztinoknak is kétszer annyi pénzük lehetne a konfliktus nélkül.

Az utolsó izraeli katona is elhagyta szerda hajnalra a Gázai  övezetet. „Ma reggel az izraeli védelmi erők utolsó katonája is elhagyta a Gázai övezetet, felkészült minden eshetőségre – jelentette be az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

Izrael már korábban közölte, hogy a kivonulás után néhány alakulat az övezet közelében marad arra az esetre, ha palesztin részről újabb rakétatámadás érné az ország területét.

A Háárec című lap úgy értesült, hogy az izraeli hadsereg belső vizsgálatot folytat abban az ügyben, hogy a nemzetközi tilalom ellenére valóban bevetettek-e foszfortartalmú lövedékeket a Gázai övezetben.

A vizsgálat tárgyát mintegy húsz lövedék képezi, amelyet a lap szerint egy ejtőernyős egység vetett be a Gázai övezet északi  részén, lakott terület ellen.

A Háárec úgy tudja, hogy egy tartalékos ezredest bíztak meg a  vizsgálattal. A hadsereg szóvivője azonban cáfolta, hogy folyna hivatalos vizsgálat.

A lap által idézett szerint a hadsereg  kétféle, foszfortartalmú aknalövedéket vetett be: 155 milliméteres,  füstképző tüzérségi lövedéket, amely kis mennyiségű foszfort  tartalmaz, és 120 milliméteres aknagránátot, amelynek nagy a  foszforkoncentrátuma. Ez utóbbi, nagyon súlyos égési sebeket okozó  fajtából húszat  vetettek be Bét-Lahja település ellen.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, amelynek  küldöttsége ellátogatott a palesztin területre, háborús bűntettel vádolja a zsidó államot a foszfortartalmú aknalövedékek bevetése miatt.

Izrael megtiltja, hogy közöljék a gázai övezeti offenzívában részt vevő  egységparancsnokok személyazonosságát, éppen attól félve, hogy háborús bűntettek vádjával vizsgálatot indíthatnak ellenük. E tilalom a tisztek nevére és fényképére is vonatkozik.

Nyolc izraeli jogvédő szervezet is azt követelte kedden a  főállamügyésztől, hogy indítson vizsgálatot a hadsereg gázai műveleteiről, különös tekintettel a civileket ért támadásokra.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a palesztinokat segélyező  ENSZ-szerv (UNRWA) egy izraeli találattól lerombolt gázai  raktárépülete előtt tartott sajtótájékoztatóján botrányosnak és  teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy ENSZ-épületeket ért  támadás a gázai harcokban. Mélyreható vizsgálatot követelt és azt, hogy a felelősök bíróság előtt adjanak számot tettükről.

Az ENSZ azt szeretné, ha az összes gázai övezeti határátkelő megnyílna és  Izrael nem csak élelmiszert és gyógyszert, hanem  építőanyag-szállítmányokat is beengedne a palesztin területre – közölte John Holmes. Az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese kedden New Yorkban létfontosságúnak mondta, hogy Izrael beengedje a  cementet, csővezetékeket és egyéb építőanyagokat szállító járműveket  az övezetbe, hogy a zsidó állam nagy pusztítást okozó offenzívája  után megkezdhessék az újjáépítést. Holmes, aki várhatóan Izraelbe érkezik, azt is fel  kívánja vetni, hogy segélymunkások is beutazhassannak az övezetbe.

A konfliktus ára

Az izraeliek és a palesztinok valamennyien kétszer olyan gazdagok lehetnének ma, ha a közel-keleti békefolyamat kezdete óta eltelt csaknem két évtizedben nem folytatódott volna a közöttük lévő konfliktus – állapította meg szerdán közzétett jelentésében egy  nemzetközi szakértői csoport.

Az újdelhi székhelyű Stratégiai Előrejelző Csoport elnevezésű agytröszt, szerint mind az izraeliek, mind a palesztinok egy  főre eső jövedelme csaknem a duplája lenne a jelenleginek.

Izrael és a palesztinok között 1991-ben Madridban kezdődtek meg  a béketárgyalásokat, melyek elvezettek a palesztin önkormányzat  létrejöttéhez Ciszjordániban és a Gázai övezetben;  ezeket a területeket Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban  foglalta el. A palesztin felkelés 2000-ben vette kezdetét. „Izrael számára egy 1991 óta tartó béke 2010-re fejenként 44 ezer dollár éves jövedelmet eredményezett volna a jelenlegi  helyzetben várható 23 ezer dollár helyett. A palesztinoknál pedig  2010-ben 2400 dollár lenne 1220 dollár helyett” – olvasható a jelentésben.

Izraeli fegyver Gáza felett
A weapons system fired by Israeli forces explodes above a mosque in the northern Gaza Strip January 16, 2009. Israel said its Gaza offensive could be "in the final act" on Friday and sent envoys to discuss truce terms after Hamas made a ceasefire off
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.