Izrael a végső leszámolásra készül

Izrael megkezdte a tartalékosok bevetését a Gázai övezetben, hogy ezzel végső csapást mérjen a Hamászra. A zsidó állam maga akarja meghatározni a fegyvernyugvás kezdetének időpontját. Cipi Livni külügyminiszter nem fogadja el, hogy az ENSZ döntse el, mikor kell befejezni egy terror elleni háborút. Az áldozatok száma meredeken emelkedik.

Izrael megkezdte a tartalékosok bevetését a Gázai övezetben. Avi Benajahu, az izraeli hadsereg szóvivője közölte vasárnap este egy izraeli tévécsatornának adott nyilatkozatában, hogy a hadsereg aznap megkezdte a tartalékos erők bevonását a Gázai övezetben zajló hadműveletekbe.

Az izraeli kormány már egy héttel ezelőtt elrendelte több tízezer tartalékos mozgósítását. A kabinet akkori döntése arról  szólt, hogy a tartalékosok a Gázai övezetbe átcsoportosított katonák  helyére kerülnek, többségüket az északi határ térségébe és a Jordán  folyó nyugati partjára vezénylik. A tartalékosokat eddig harci cselekményekben nem vettek részt, de a BBC hírszolgálata idézett egy izraeli katonai szóvivőt, aki  szerint egyre jobban bevonják őket a harcokba.

Izraeli harci gépek 12 gázai övezeti célpontra mértek csapást hétfőre virradó éjszakán. Egyebek között fegyverraktárakat, a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt ásott csempészalagutakat és Hamász-harcosokat támadott a légierő - mondta a szóvivő. Muavíja Haszanein a palesztin mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy 905-re emelkedett a 17. napja tartó izraeli offenzíva palesztin halálos áldozatainak száma.

Rengeteg áldozat, akadozó tárgyalások

Már meghaladja a kilencszázat az izraeli hadművelet palesztin halálos áldozatainak száma - mondta a gázai övezeti palesztin mentőszolgálat vezetője. Muavíja Haszanein szerint hétfőn huszonöt palesztin vesztette életét, így 917-re emelkedett a 17. napja tartó izraeli offenzíva palesztin halálos áldozatainak száma. A Haszanein által közölt mérleg szerint 277 gyermek, 95 nő és 92 hajlott korú férfi volt a halálos áldozatok között. Több mint 4100 palesztin meg is sebesült az izraeli támadásokban az offenzíva december 27-i kezdete óta.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök közben hétfőn tárgyalt Kairóban Tony Blair volt brit miniszterelnökkel, közel-keleti különmegbízottal a gázai övezeti tűzszünet elérését célzó erőfeszítésekről. "Megvannak egy tűzszüneti megállapodás egyes elemei" - mondta a megbeszélés után Blair, bár "kényes szakaszukba érkeztek a közvetítők erőfeszítései."

Blair, aki az Egyesült Államokat, az ENSZ-t, az Európai Uniót és Oroszországot is képviseli, azt mondta, végső soron el kell érni, hogy ismét egységes legyen Gáza és Ciszjordánia, a földrajzilag különálló két palesztin terület.

Egyiptom, amely tűzszüneti tervet dolgozott ki, vasárnap a Hamász képviselőivel tárgyalt a fegyvernyugvásról, hétfőn pedig az izraeli védelmi miniszter főtanácsadóját, Amosz Giládot várták ugyanilyen célból az arab országba, de Izrael elhalasztotta a látogatást. Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint az izraeli vezetők azért napolták el az utat, hogy fokozzák a Hamászra gyakorolt nyomást. A rádió szerint a halasztás hátterében az is állhat, hogy Egyiptom és a Hamász között komoly nézeteltérés van a tűzszünet feltételeit illetően.

Hamász-harcosok az ENSZ-csapatokban?

Felháborodottan utasította vissza a palesztin menekültek segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) szóvivője hétfőn Izrael bécsi nagykövetének azt a vádját, hogy a gázai övezetet uraló iszlamista mozgalom, a  Hamász tagjai beszivárogtak a helyszínen tevékenykedő segélyszervezetbe. Christopher Gunness a Der Standard osztrák lap hétfői számában rendkívül felelőtlennek és károsnak minősítette a diplomata megnyilvánulását, különösen akkor, amikor - mint mondta - "a térségben dolgozó munkatársainkra lőnek, a humanitárius helyzet pedig egyre romlik".

Az UNRWA-szóvivő az állításra válaszolva közölte, hogy a segélyszervezet tagjait rendszeresen ellenőrzik, nevük pedig ismert az izraeli hatóságok előtt. Ráadásul az izraeli hadsereg éppen egy nappal a nagykövet kijelentésének nyilvánosságra kerülése előtt kérte fel a szervezetet munkájának felújítására, miután a múlt héten egy konvoja izraeli tűz alá került - mondta Gunness.

Tűzszünet, ha mi akarjuk

Izrael maga akarja meghatározni a gázai övezeti fegyvernyugvás kezdetének időpontját - mondta hétfőn a zsidó állam külügyminisztere. Cipi Livni kijelentette az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában: "nem fogadom el, hogy az ENSZ döntse el, mikor kell  befejezni egy terror elleni háborút". Hozzátette: benyomása szerint a nemzetközi közösség nem várja el a tűzszünetre vonatkozó követelés azonnali teljesítését.

Az izraeli diplomácia vezetője visszautasította a bírálatokat, amelyeket azért kapott hazájában, mert nem vett részt az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén, amikor a gázai övezeti tűzszünettel kapcsolatos határozatról vitázott a testület.

Izraelben kudarcként könyvelték el, hogy az ENSZ BT 1860-as számú határozatának megszületését, amely tűzszünetre és a Gázai övezetből való kivonulásra szólítja fel Izraelt. A zsidó állam számára Különösen fájó volt, hogy az ország fő szövetségese, az  Egyesült Államok tartózkodott a szavazástól, lehetővé téve a  határozat elfogadását. Livni az mondta, ő és munkatársai azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a  határozat megszületését, de amikor világossá vált, hogy nem sikerül ezt elérni, jobbnak látta, ha "nem legitimálja" az ügyről folytatott BT-vitát a jelenlétével.

Legalább egy nappal elhalasztották Ehud Barak izraeli védelmi miniszter főtanácsadójának egyiptomi látogatását - közölte a tárca hétfőn. Amosz Gilád hétfőn találkozott volna Omar Szuleimánnal, az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével, akivel a gázai övezeti tűzszünet megteremtéséről folytatott volna megbeszélést.

An Israeli soldier stands in an observation post near the border with the northern Gaza Strip January 12, 2009. Israeli leaders trying to find a knockout blow against Hamas militants defying a 17-day-old assault on the Gaza Strip have sent army reser
An Israeli soldier stands in an observation post near the border with the northern Gaza Strip January 12, 2009. Israeli leaders trying to find a knockout blow against Hamas militants defying a 17-day-old assault on the Gaza Strip have sent army reser
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.