Izrael a megszállt ciszjordániai területein is bővíti a telepeket

Az izraeli védelmi miniszter több száz ciszjordániai lakás építésének tervét hagyta jóvá az elmúlt hónapokban, megsértve ezzel Izrael nemzetközi kötelezettségvállalását – írta a Haárec címû izraeli lap pénteken.

Az újság szerint Ehud Barak olyan zsidó telepeken is engedélyezett további építkezést, amelyek a  ciszjordániai biztonsági kerítéstől keletre fekszenek, és kívül  esnek azokon a nagy tömbökön, amelyeket Izrael mindenképpen meg akar tartani a palesztinokkal kötendő megállapodás keretében. A  közel-keleti útiterv azonban úgy rendelkezik, hogy az izraeli  kormánynak be kell fagyasztania az új telepek építését a megszállt területeken.

Április óta a védelmi miniszter összesen több mint 400 lakás megépítését hagyta jóvá Beitar Illit, Ariel, Eskolót és Efrat telepeken. Ezen kívül engedélyt adott többek között az izraeli áramszolgáltató hálózat bővítésére és a vezetékes víz bevezetésére a Hebron környéki telepeken.

A 2003-ban létrehozott, közel-keleti útiterv néven ismert rendezési elképzelés azonban úgy rendelkezik, hogy az izraeli kormánynak be kell fagyasztania az új telepek építését a megszállt területeken. A ciszjordániai telepeken folyó építkezés állandó vita tárgyát képezi az izraeli és a palesztin fél között, és az egyik nagy akadálya a békemegállapodásnak. A telepbővítések ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió is szót emelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.