Izrael: még 1100 lakás Jeruzsálemben

A kormány kedden adott zöld jelzést az építkezésekre, ami tovább szíthatja a feszültséget azután, hogy a palesztinok a múlt héten az ENSZ elé álltak a függetlenségi kérelemmel.

Az 1100 lakást Jeruzsálem délkeleti részén fekvő Gilo negyedben húzzák fel a törvényileg kötelező 60 napos várakozási idő elteltével – fűzte hozzá bejelentésében az izraeli belügyi tárca. A lépésre alig néhány nappal azután került sor, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult Palesztina függetlenségének elismeréséért. A valószínűleg szerdán zajló a szavazáson a teljes jogú kérelem előre borítékolhatóan elbukik; Barack Obama elnök a múlt heti ENSZ-közgyűlésen egyértelműsítette, hogy állandó tagként az Egyesült Államok élni fog vétójogával.

Mivel e reménybeli palesztin állam fővárosa éppen Kelet-Jeruzsálem lenne, az építkezés aligha arat nagy tetszést palesztin körökben, a tavaly zátonyra futott béketárgyalások felújításának feltétele ugyanis éppen az volt, hogy Izrael leállítsa a zsidó telepek terjeszkedését Kelet-Jeruzsálemben és a hozzá kapcsolódó országrészben, Ciszjordániában is. Izrael elutasítja a vallási kegyhelyek miatt a zsidók, a muszlimok és a keresztények számára egyaránt szent város felosztását, és sürgeti, hogy a két fél előfeltételek nélkül üljön tárgyalóasztalhoz. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint az építkezés egyébként 1100 „nem” válasszal ér fel a béketárgyalások újrakezdésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.