Izrael „újabb fázisokat” készít elő

Noha a térségben tárgyaló John Kerry amerikai külügyminiszter szerint „haladást ért el" egy esetleges tűzszünettel kapcsolatos tárgyalásain, a szárazföldi harcok hatodik napját is intenzív összecsapások jellemezték a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg az eredeti terveknél gyorsabban, nagy erőkkel folytatja a gázai alagutak feltárását és felszámolását, amit katonai szakértők szerint egy-két napon belül be is fejezhetnek, jelentette az MTI.

Az elmúlt bő két hét halálos áldozatainak száma eközben a 700-hoz közelít már; döntő többségükben palesztinokról, azon belül is civilekről van szó. Az alagutak felszámolásának üteme dacára a zsidó állam további akciókra készül Gázában. Móse Jaalon védelmi miniszter szerint már „a következő fázisokat készítik elő". Izrael és ellensége, a palesztin szélsőséges Hamász szerdán rövid, humanitárius tűzszünetet tartott. A térségben folytatott tárgyalásai keretében Kerry Simon Peresz izraeli elnökkel tárgyalt; ez volt a távozó államfő utolsó teljes munkanapja. Palesztin, illetve izraeli vezetőkkel tárgyal az új brit külügyminiszter, Philip Hammond is. Izrael fokozódó nemzetközi nyomás alá kerül a palesztin civil áldozatok növekvő száma miatt. Navy Pillay, az ENSZ emberjogi felelőse figyelmeztetett, a zsidó állam háborús bűnöket is elkövethetett. Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter egy interjúban úgy vélekedett, úgy tűnik, Izrael túlreagálja a Hamász jelentette fenyegetést, ami „árt erkölcsi tekintélyének".

Hazájában botrányt kiváltva David Ward brit liberális képviselő azt mondta, ő is rakétákat indítana Izraelre, ha gázai lenne, Gianni Vattimo ismert olasz filozófus szerint pedig Izrael rosszabb, mint Hitler, és gyűjtést kellene szervezni, hogy a Hamász jobb rakétákat vehessen. Budapesten a Jobbik csütörtök este vonul Izrael nagykövetségéhez „a cionista népirtás ellen", majd szolidaritásból a palesztin képviselethez.

Izrael megpróbálja eközben megoldani a légi közlekedés válságát, amit az okozott, hogy a külföldi légitársaságok törölték járataikat, így felfüggesztette gépe indítását Budapestről a Wizz Air is. A tel-avivi Ben Gurion repülőtér nyolcvan érkező és nyolcvan induló járatát törölték szerdán különböző légitársaságok, miután kedden egy gázai rakéta, illetve annak repesze a repülőtér közelében, egy ház udvarában csapódott be, mondta Uri Jicháki, közlekedési illetékes. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség azt javasolja a légitársaságoknak, ne indítsanak járatokat a tel-avivi nemzetközi reptérre.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.