Izrael szerint intifádára készül a Hamász

Erőszakos hatalomátvételt készített elő a Hamász radikális palesztin szervezet Ciszjordániában - állítja a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat letartóztatott hamászosok vallomásai alapján.
Az izraeli hatóságok kilencvenhárom, május óta letartóztatott Hamász-tagot gyanúsítanak a tervezett ciszjordániai fordulat előkészítésével, akiknek vallomásait alátámasztják a megtalált fegyverek és pénzek is - írta az Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A hamászosok állítólag azt tervezték, hogy súlyos izraeli merényletek sorozatával, a biztonsági helyzet destabilizálásával felborítják a térség békéjét, majd átveszik az uralmat a Palesztin Hatóság ciszjordániai területein. Ennek érdekében fegyveres infrastruktúrát, összesen negyvenhat sejtet építettek ki Jeruzsálemben és ciszjordániai palesztin településeken. A sejteket Törökországban és Jordániában élő parancsnokok irányították katari ellenőrzéssel, küldöttek útján.

Az akcióra több mint kétmillió sékelt (százhúszmillió forintot) költöttek, amiből fegyvereket vásároltak és rejtekhelyeket hoztak létre, raktárakat és fegyverkészítő műhelyeket szereltek fel. A letartóztatottak vallomásai nyomán megtalálták az elrejtett fegyvereket.

A kiépített hálózat élén a harmincnyolc éves, Der Kadiszban élő Riad Nasszer állt, aki már többször ült izraeli börtönökben hamászos tevékenysége miatt.

A Sin Bét hangsúlyozta, hogy a felgöngyölített szervezetnek nem volt köze a három ciszjordániai tizenéves június közepi elrablásához és megöléséhez, amely eset folyományaként július elején Gázában fegyveres konfliktus robbant ki a Hamász és Izrael között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.