Izrael nemzetközi békefenntartókat küldene Gázába

Az izraeli külügyminisztérium szívesen látná, ha a Gázai övezet újjáépítését egy nemzetközi békefenntartó alakulat felügyelné, amelynek mandátuma részét képezné a Hamász és egyéb terrorista csoportok újrafegyverkezésének megakadályozása is - adta hírül vasárnap internetes oldalán a Háárec.
A lap szerint a biztonsági kabinetnek két hete benyújtott indítvány szerint a külügyi tárca meggyőződése, hogy egy ilyen katonai erő a zsidó állam érdekeit szolgálja, amennyiben képes hatékony biztonsági műveleteket végrehajtani az enklávéban.

Miniszteri szinten eddig még nem folytak megbeszélések a kétoldalas dokumentumban bemutatott tervezetről, amely - külügyminisztériumi források szerint - német, brit, francia és egyéb európai országok által tett javaslatok alapján született. Az említett államok a gázai háború alatt olyan többnemzeti alakulat létrejöttét szorgalmazták, amely a 2005 és 2007 között az övezetben szolgált európai megfigyelő misszió korszerűsített változatán alapulna.

A dokumentum szerint a misszió tagjai fegyvert viselnének, feladataik közé tartozna az övezetben működő milíciák lefegyverzése és az Egyiptommal közös határ palesztin oldalának, valamint bizonyos belső körzeteknek - és azokban egyebek mellett az ENSZ által működtetett intézményeknek - a figyelése is.

Egy meg nem nevezett, magas rangú külügyi tisztségviselő szerint Egyiptomnak kulcsszerepet kell játszania a javaslatról szóló megbeszéléseken. Az észak-afrikai ország a gázai válság ügyében folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a rafahi határátkelő megnyitását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az övezet felőli oldalát a palesztin elnöki gárda ellenőrzi a Hamász jelenléte nélkül. A külügyi forrás szerint Kairó egyelőre nem lelkesedett az európai országok által korábban felvetett nemzetközi mandátum ötletéért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.