Izrael menekülésre szólítja fel a palesztinokat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kabinet vasárnapi ülésén figyelmeztette a palesztin civileket, hogy hagyják el azokat a területeket, ahol a Hamász tevékenykedik, mert ezek mind az izraeli hadsereg célpontjainak minősülnek.

Netanjahu egy nappal azt követően adta ki a figyelmeztetést, hogy a gázai háború új szintre lépett – írja a Reuters arra a szombati támadásra célozva, amely során az izraeli erők leromboltak egy tizenhárom emeletes gázavárosi épületet.

A támadás előtt az izraeli légierő kilőtt egy figyelmeztető rakétát, hogy a lakók el tudjanak menekülni az épületből – amely Izrael szerint a Hamász vezetőinek egyik központja volt –, a támadásnak nem volt halálos áldozata. A the Guardian beszámolója szerint a gázavárosi lakóházon kívül vasárnap egy hétemeletes rafahi irodaházat is a földdel egyelővé tett az izraeli légierő.

A csapásokat követően az izraeli védelmi erők szórólapokat dobtak le a Gázai övezetben, amelyeken figyelmeztették a helyieket, hogy minden olyan létesítmény a célpontjuk, amelyet terroristák használnak, így arra kérték a lakókat, hogy ne engedjék meg a Hamász militánsainak, hogy az ő lakhelyükön szervezkedjenek.

A hírügynökség elemzése szerint Netanjahu vasárnapi beszédében kemény hangot ütött meg, amely annak a jele lehet, hogy másfél hónappal a konfliktus kezdete után még mindig nem látni annak végét, így Izrael kész komolyabb támadásokat is véghezvinni a Hamász ellen, akár a civilek által sűrűn lakott övezetekben is, annak ellenére, hogy ezzel kivívhatja a nemzetközi közvélemény haragját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.