Izrael megúszta a hágai vádemelést

Nem emel vádat Izrael ellen háborús bűnök elkövetéséért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) amiért 2010-ben izraeli kommandósok megöltek kilenc török aktivistát egy, a Gázai övezetbe tartó hajón.
Fatou Bensouda hágai főügyész szerint a döntés ellenére jó ok van azt feltételezni, hogy háborús bűnt követtek el a Mavi Marmara hajón, ám az indoklása szerint a büntetőbíróságon a nagyobb lélekszámot követelő háborús bűnök élveznek elsőbbséget  - írja a BBC.

A nagy port kavaró eset 2010. május 31-én történt, amikor egy hat hajóból álló flottilla segélyt akart szállítani a Gázai övezetbe. A hajók megpróbáltak átjutni az övezet köré vont blokádon, ám izraeli kommandósok rajtaütöttek a Mavi Marmarán. Az aktivistákra tüzet nyitottak, kilencet ölve meg közülük. Egy tizedik aktivista négy évvel később, idén május 23-án halt bele a támadásban szerzett sérüléseibe. Az áldozatok mind török állampolgárok voltak.

Bensouda úgy fogalmazott, nem akarja kisebbíteni a történtek jelentőségét, ám a bűncselekmények nem olyan súlyúak, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság további lépéseket tegyen Izrael ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.