Izrael megkezdte a gázai kivonulást

Helyi idő szerint kedden reggel nyolc órakor megkezdődött az egyiptomi közvetítéssel létrehozott 72 órás tűzszünet a Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között – közölte az izraeli média.

A tízes tévécsatorna híradása szerint egy öt perc alatt huszonöt rakétából álló, az ország déli és középső része ellen indított rakétasorozat előzte meg a tűzszünet életbe lépését, amire Izrael ágyútűzzel válaszolt.

Izraeli katonák a gázai határnál
Nir Elias / Reuters

Az izraeli hadsereg a tűzszünet előtt kivonta szárazföldi egységeit a Gázai övezetből, és védekező állásban várja meg a tűzszünet végét. A fejleményeket Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is üdvözölte, és kérte a feleket, hogy vegyenek részt az egyiptomi tárgyalásokon.

Izrael július 8-án kezdte meg a Protective Edge hadműveletet, amelynek célja a palesztin rakétatámadások megfékezése és az Izrael területére átnyúló föld alatti alagutak felszámolása. A négy hete tartó konfliktusban gázai források szerint 1800 palesztin és 67 izraeli áldozat vesztette életét. 

Peter Lerner katonai szóvivő közölte, hogy a hadsereg a gázai hadművelet során harminckét alagutat robbantott fel, amelyeket a Hamász szélsőséges palesztin szervezet azért ásott a föld alá, hogy azokon keresztül Izrael területére hatolva támadásokat hajtson végre. A hadsereg véleménye szerint lehetnek további, számára ismeretlen föld alatti folyosók, amelyekről ha tudomást szereznek, akkor azokat izraeli kijárataiknál fogják felszámolni.

Az izraeli védelmi erők az alagutakon túl megsemmisítettek 3000 rakétát, és végeztek 900 „terroristával" – írja a BBC

Az elmúlt hetekben több ideiglenes tűzszünetet is életbe léptettek, de többségüket megsértette valamelyik fél. A jelenlegi megállapodás szerint mind a palesztin, mind pedig az izraeli delegáció tagjai kötelesek részt venni azokon a tárgyalásokon, amelyek célja a konfliktus hosszabb távú rendezése, és egy tartós tűzszünet feltételeinek lefektetése.

Erről azonban más a felek elképzelése, ugyanis Palesztina az izraeli csapatok teljes kivonulását, valamint a határátkelők megnyitását követeli, ám Izrael nincs a kivonulás mellett. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn megismételte, fő céljuk, hogy Izrael állampolgárai ismét nyugalomban és biztonságban éljenek. 

Kedden várhatóan összeül a nemzetbiztonsági kabinet a további lépések megbeszélése céljából - közölte a YNET. 

Egyelőre nem szerelik le a háborús „nyolcas" behívóval mozgósított tartalékos katonákat. Ezek az egységek a gázai határ izraeli oldalánál állomásoznak, de a huszonkilenc nappal ezelőtt indított Erős Szikla hadművelet a hadsereg szempontjából véget ért - közölte egy illetékes a Jediót Ahronót című újság honlapján, a YNET-en. 

Eközben heves viták kezdődtek Izraelben a háborús kárpótlások ügyében, amelynek keretében az üzletek tulajdonosait kompenzálják elmaradt bevételeik és a háborús károk miatt. Kiemelt támogatás illeti az övezet határaitól számított negyven kilométeres sávot, de ezt hatvan kilométerre szeretnék bővíteni annak nyomán, hogy a Hamász növelte rakétái hatótávolságát.

Pénzügyi szempontból fontos kérdés a történtek elnevezése is, mert ha „hadműveletnek" hívják, akkor az üzletek tulajdonosai kevesebb kártérítést kaphatnak, ha viszont akár utólag „háborúvá" minősítik át az Erős Szikla hadjáratot, akkor a helyi törvények szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell erre a célra átcsoportosítania a költségvetésnek. 

Gáza miatt lemondott a brit külügyi államtitkár

„Nem tudom tovább elviselni a külügyminisztérium Gáza-politikáját” – indokolta Twitteren lemondását Sayeeda Warsi külügyi államtitkár. A bárónőről már korábban is azt rebesgették, nem vette jó néven, hogy David Cameron nem ítélte el határozottan Izrael gázai fellépését, és nem mondott semmit a halálos áldozatokról.

London polgármestere „nagyon szomorúnak” nevezte Warsi lemondását: „Szerintem visszatér, amilyen hamar csak lehet” – mondta kabinet első muzulmán tagjáról Boris Johnson. Warsi pakisztáni szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Nagy-Britanniában. Dewsburyben nőtt fel, és politikai karrierje kezdetéig ügyvédként dolgozott – emlékeztet a BBC.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.