Izrael lezárja a gázai határt

Az izraeli hatóságok vasárnap határozatlan időre lezárják a Gázai övezetbe vezető határátkelőket, válaszul arra, hogy az övezetből Izrael felé lőttek - erősítették meg szombaton a gázai hatóságok.
A Háárec úgy értesült, hogy az izraeli-gázai határ mindkét átkelőhelyét, a Kerem Salom-i áruforgalmi és az erezi a személyforgalmi átkelőt is lezárják. Egyedül humanitárius vészhelyzet esetén fogják engedélyezni a személyforgalmat Ereznél - írja a Híradó honlapja. Az értesüléseket a gázai hatóságok is megerősítették a DPA német hírügynökség szerint.

A lépés oka, hogy az izraeli hadsereg egy Gázából Izrael területe felé indított lövést észlelt szombatra virradó éjjel. Azt a fegyveres erők szóvivője nem tudta megmondani, hogy rakétát vagy aknagránátot lőttek-e ki az övezetből.

Ez a második alkalom, hogy izraeli területre lőttek a Gázai övezetből azóta, hogy Izrael és a palesztinok augusztus 26-án tűzszünetet kötöttek egymással, előzőleg szeptemberben történt egy aknagránát-támadás.

Július 8. és augusztus 26. között véres konfliktus dúlt a Gázai övezetben, több mint 2100 palesztin vesztette életét, Izrael 64 katonát és öt civilt vesztett. Az 1,8 milliós Gázában a konfliktus miatt a helyi hatóságok szerint több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

A Gázai övezet újjáépítéséhez korábban a Kerem Salom-i átkelőn keresztül küldtek segélyt nemzetközi donorok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.