Izrael kémet kér a békéért

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfő éjjel Izraelbe érkezett, hogy a palesztinok 24 órás ultimátumának lejárta előtt megmentse és az év végéig meghosszabbítsa a válságba jutott palesztin-izraeli békefolyamatot.
Kerry éjjel három órán át tárgyalt Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, aki a Háárec című lap keddi száma szerint az Izrael javára Amerikában kémkedő és ezért életfogytiglani börtönre ítélt Jonathan Pollard kiszabadulását is kérte az engedményekért.

Netanjahu a készülő megállapodás alapján részlegesen befagyasztaná a ciszjordániai telepépítkezéseket, és szabadon engedne több száz palesztin rabot, köztük azokat, akiket a tárgyalások újraindításáért már tavaly nyáron megígért, vagyis az 1993-as oslói egyezmény előtt elítélt foglyokat, beleértve tizennégy izraeli arabot. A palesztinok egynapos ultimátumot adtak, amely szerint véget vetnek a mindeddig eredménytelen tárgyalásoknak, ha nem engedik el a száznégy "Oslo előtti" rab negyedik csoportját, amelynek szabadulását szombat éjfélig ígérte Izrael.

Kerry kedd reggel Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel értekezik a békefolyamat folytatásáról, amelyet Jeruzsálemben meg szeretnének hosszabbítani az év végéig. A tárgyalások idején Netanjahu arra kötelezné Abbászt, hogy ne forduljon államiságuk ügyével egyoldalúan az ENSZ nemzetközi szervezeteihez. Cserébe vállalná, hogy - Kelet-Jeruzsálem kivételével - nem hivatalosan leállítja az izraeli építkezések nagy részét a következő nyolc hónapra.

A Ciszjordániában döntési jogokkal bíró védelmi miniszter ez idő alatt felfüggesztené a kormányzati építési pályázatokat, a földek értékesítését és a tervezési folyamatokat.

A palesztinok médiaértesülések szerint bebörtönzött palesztin politikusok, köztük a terrorizmusért ötszörös életfogytiglanra ítélt Marván Bargúti Fatah-vezető elengedését is kérték. Jeruzsálem erre nem hajlandó, noha kész megfontolni például az Izraelben elfogott, fegyverekkel teli Karine A nevű hajóért felelős fatahos Fuád Subaki szabadon bocsátását.

A formálódó megállapodásnak része lenne, hogy Izrael ezentúl 24 órán át tartaná nyitva az Allenby-hídnál lévő, Jordániába vezető határállomást, enyhítené a ciszjordániai átkelőhelyek ellenőrzésének szigorát, valamint rendezné a mintegy ötezer gázai és ciszjordániai családegyesítési kérelem ügyét.

Sajtóértesülések szerint harmincéves szabadságvesztés letöltése után 2015 novemberében Jonathan Pollard kegyelemben részesülhetne, így idő előtti elengedése mintegy másfél évvel rövidítené meg fogságát.

Ha Kerrynek sikerül elérnie a tárgyalások folytatását, akkor az amerikai közvetítők folytatnák egy keretmegállapodás megszövegezését, amely megoldást nyújtana a legfőbb vitás kérdésekre és a további egyezkedés alapjául szolgálna, noha az izraeli és a palesztin álláspont közötti szakadék mindeddig áthidalhatatlannak tűnt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.