Izrael fokozta készültségét a libanoni és szíriai határnál

Az izraeli hadsereg magasabb fokú készültséget rendelt el az ország északi részén, és rakéták elleni Vaskupola védelmi egységeket telepített a libanoni határhoz, mert a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet bosszújától tart a konvojuk elleni vasárnapi légicsapások nyomán.

Észak-Izraelben felszólították a földműveseket, hogy ne tartózkodjanak a határhoz közeli földeken, és a katonák sem hagyhatják el a laktanyákat a megemelt biztonsági fokozat miatt. A rádió jelentése szerint kedd délutánra összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy megvitassa az ország északi részén kialakult helyzetet, a Hezbollah-bosszú lehetséges formáit.

Jeruzsálem hivatalosan nem vállalta magára a vasárnapi légicsapásokat a Golán-fennsíkon a határ szíriai oldalán elhaladó katonai konvoj ellen, de az ENSZ ott állomásozó megfigyelői két, Izrael felől érkező drónt észleltek közvetlenül az akció előtt, majd azt követően. A konvojban tizenketten vesztették életüket, a Hezbollah tisztjei, köztük Dzsihád Mugníje, Imád Mugníjének, a Hezbollah 2008-ban meggyilkolt volt katonai parancsnokának fia, továbbá az iráni forradalmi gárda egyik tábornoka és még öt iráni katona.

A rádió reggeli műsorában Ámosz Harel, a Háárec című újság katonai szakértője úgy vélte, nem biztos, hogy az izraeli hírszerzés tudott a konvoj iráni tagjairól, az irányított légicsapást a Hezbollah harcosainak, köztük Mugníjének szánhatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.