Izrael még ezer lakást akar építeni Kelet-Jeruzsálemben

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael ezer új lakást akar felépíteni Kelet-Jeruzsálemben. Az új lakásokból négyszázat Har Homában, hatszázat Ramat Slomóban húznának fel – írja a Guardian.

A várakozások szerint Netanjahu hétfői bejelentése csak az első a héten azok között, amelyek új építkezésekről fognak szólni. A szivárgó hírek szerint az izraeli kormány Kelet-Jeruzsálem mellett Ciszjordániában is építkezne, Erről egy névtelenséget kérő tisztségviselő hétfőn úgy nyilatkozott, az izraeli kormány Ciszjordániában is ki szeretné építeni az infrastruktúrát, amelyet a palesztinok pont úgy használhatnának majd, mint az izraeliek. Itt 12 új autóút, több kisebb diákváros épülhet, de szó van egy korzóról is, amely a Hamász-aktivisták által júniusban elrabolt és meggyilkolt három izraeli tinédzser nevét viselné.

Netanjahu az építkezések bejelentésével a vezető koalíciós partnere, a Naftali Bennett gazdasági miniszter mögött álló szélsőjobboldali Habajit Hajehudi nyomásának enged. Bennett a múlt héten a koalíció elhagyásával fenyegette meg a miniszterelnököt, ha a befagyasztott építkezéseket nem indítják újra. Az újraindítás sem a nemzetközi közösségnek, sem a zsidó állam fő szövetségesének számító Egyesült Államoknak nem tetszik. Washington a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy a folytatása „mérgezné a levegőt”, és csak arra jó, hogy Izraelt a legközelebbi szövetségeseitől is eltávolítsa.

Jeruzsálem a keresztény, az iszlám és a zsidó vallás számára is szent hely. A palesztinok jövőbeli fővárosukként tekintenek a helyre, emiatt elleneznek mindenféle izraeli építkezést ott. Izrael ezzel ellentétben kimondta, Jeruzsálem minden egyes részével együtt örökre a zsidó állam központja marad történelmi, vallási és biztonsági okokból kifolyólag.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.