Palesztin államiság: Izrael csalódott Franciaországban

Az izraeli kormány pénteken "mély csalódottságának" adott hangot, amiért Franciaország a hét elején támogatta a palesztin államiság megteremtéséről szóló határozattervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) -írja a hirado.hu.

Emánuel Nahsón izraeli külügyi szóvivő beszámolója szerint pénteken bekérették a külügyminisztériumba Franciaország izraeli nagykövetét. A találkozó során Aviv Sir-On, a tárca egyik magas rangú vezetője arra figyelmeztette a francia diplomatát, hogy "békére egyedül a felek közötti tárgyalások folytatása vezethet, nem pedig az egyoldalú nyilatkozatok és lépések". A történtekről szóló híreket Franciaország izraeli nagykövetsége is megerősítette.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden elutasította a palesztin állam létrehozásáról szóló határozattervezetet, amely előírta volna, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről. A Jordánia által benyújtott tervezetet a 15 államot tömörítő BT - az ENSZ biztonságpolitikai döntéshozó szerve - nyolc tagja támogatta. Az Egyesült Államok állandó tagként nemmel szavazott, és hasonlóan tett a nem állandó tag Ausztrália is. Öt állam tartózkodott, köztük az állandó tag Nagy-Britannia. A további állandó tagok - Kína, Oroszország és Franciaország - támogatták a tervezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.