Izrael bűneinek elhallgatása megbocsáthatatlan

Szaúd-Arábia királya pénteken a nemzetközi közösséget bírálta, amiért nem tesz semmit a Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva megfékezésére, és elhallgatja a Jeruzsálem által elkövetett háborús bűnöket. A Fehér Ház a Hamászt ítélte el.


"Látjuk, ahogy olyan tömegmészárlások során ontják ki palesztin testvéreink vérét, amelyekben senkit sem kímélnek, és amelyek emberiesség ellen elkövetett, háborús bűntettnek számítanak. Mindezt látja és tudja a nemzetközi közösség, mégis közömbös marad az egész régiót érintő események iránt" - mondta Abdallah bin Abdel-Aziz király, majd hozzátette: "ez a hallgatás megbocsáthatatlan".

Abdallah kifejtette, fennáll a veszély, hogy a terrorizmus az egész arab és muszlim világ területét lángba borítja, és felszólította a térség politikai és vallási vezetőit, akadályozzák meg, hogy az iszlámot sarokba szorítsák a fegyveresek, írja a hirado.hu.

A Gázai övezet ellen július 8-án indított izraeli offenzíva során palesztin források szerint mintegy 1400-an vesztették életüket, köztük 861 civil. Izraeli sajtóértesülések szerint az izraeli oldalon 3 polgári lakos halt meg az összetűzésekben, és 61 katona esett el.

A Fehér Ház a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte pénteken, hogy a Hamász fegyveresei a jelentések szerint izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette a feltételezhetően elhurcolt izraeli katona szabadon bocsátását.

Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter a következő lépésekről megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó "teljesen felháborító" cselekedetnek nevezte az izraeli katona feltételezett elhurcolását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elítéli ezt, és a fogoly elengedésére szólította fel a Hamászt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.