Izrael bírálja az ENSZ BT-t

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsa humanitárius tűzszünetet sürgető nyilatkozatát, mert az szerinte figyelmen kívül hagyja Izrael igényeit.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Netanjahu hétfőn telefonon beszélt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, és kifejtette elítélő véleményét az ENSZ BT nyilatkozatáról.

Az izraeli kormányfő szerint az ENSZ felhívása ,,törődik ugyan az izraeli civileket támadó gyilkos terrorszervezet szempontjaival, de nem foglalkozik Izrael biztonsági igényeivel, a Gázai övezet lefegyverzésével, ahogy azt a palesztinokkal megkötött ideiglenes megállapodásban leszögezték."

Az izraeli közlemény szerint az állítások nem utalnak az izraeli civilek elleni támadásokra vagy arra a tényre, hogy a Hamász a gázai civileket élő pajzsként használta, az ENSZ létesítményeit pedig izraeli civilek elleni támadásokhoz használta".

Izrael az ENSZ három humanitárius tűzszüneti javaslatát fogadta el, a Hamász viszont mindet megszegte. Izrael továbbra is "foglalkozik a terrorista alagutakkal", és ez - mint Netanjahu jelzi a közleményben - "csak a lefegyverzés első lépése".

Ahelyett, hogy a nemzetközi közösség pénzalapjai terrorista alagutak építését szolgálnák - amelyek célja nagyszabású merénylet végrehajtása izraeli polgári személyek ellen -, a nemzetközi közösségnek Gáza lefegyverzése érdekében kellene cselekednie" - zárul az ENSZ határozatot bíráló izraeli közlemény.

Az ENSZ BT azonnali és feltételek nélküli humanitárius tűzszünetet kért a harcoló felektől, de Izrael korlátozott fegyvernyugvás mellett döntött. Ez azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntettek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, csak akkor használnak fegyvert, ha megtámadják őket, viszont a hadsereg folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén , írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.