Izrael bekérette a svéd nagykövetet a palesztinok miatt

Behívatták az izraeli külügyminisztériumba hétfőre Svédország tel-avivi nagykövetét, mert az új svéd miniszterelnök a minap kabinetje és programja ismertetése alkalmával közölte: hazája arra készül, hogy az Európai Unió régi tagjai közül elsőként elismerje a palesztin államot - jelentette az Ynet.
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szombat este azt mondta: Stefan Löfven svéd kormányfő bejelentése nem volt szerencsés, mert tudnia kell, hogy a palesztin fél volt az az elmúlt 20 évben, amely akadályozta az izraeli-palesztin megállapodást. „A kormányfőnek meg kell értenie, hogy semmilyen nyilatkozat vagy kívülálló fél bármely lépése nem helyettesítheti a felek közötti közvetlen tárgyalásokat és egy olyan megoldást, amely egy átfogó megállapodás része Izrael és az egész arab világ között" - szögezte le.

Az izraeli tisztségviselőket több okból aggasztja a svéd miniszterelnök bejelentése: Svédország az első jelentős európai ország, amely mint európai uniós tag el akarja ismerni a palesztin államot. Ezenkívül Svédország bejelentése annak a jele, hogy egyre nagyobb hajlandóság van az EU alapító országai között a palesztin állam elismerésére. Több olyan EU-tagország van, amely már csatlakozása előtt elismerte a palesztin államot: egyesek - köztük Magyarország - még mint a Szovjetunió csatlósai, valamint Málta és Ciprus, amelyek azonban csak marginális hatalmak Svédországhoz képest.

Egyes izraeli tisztségviselők szerint az új svéd kormány lépésének belpolitikai oka van: az ország lakosságának hat százaléka muzulmán vallású, és többségük a hatalmon lévő szociáldemokrata pártra szavazott.

Löfven svéd kormányfő azt mondta pénteken, az Izrael és Palesztina közti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni (...) A kétállami megoldáshoz kölcsönös elismerésre és a békés egymás mellett élés elfogadására van szükség. Svédország ezért el fogja ismerni a palesztin államot. A kétállami megoldást a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalásos úton kell kialakítani, és figyelembe kell venni mind az izraeliek, mind a palesztinok legitim elvárásait biztonságukra és önrendelkezésükre vonatkozóan.

Az Egyesült Államok a svéd bejelentésre rögtön reagálva idő előttinek nevezte egy palesztin állam nemzetközi elismerését. Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy országa támogatja egy palesztin állam létrehozását, de csak egy Izrael részvételével folyó tárgyalásos békefolyamat eredményeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.